Hjälpsamma hundägare



Text: Christine Leijd

Vad jag alltid kommer att känna mig tacksam över är hjälpen med punktinsatser vi kan få då och då från de familjer som tar hand om hundar genom oss. Annette som bor i Flyinge med sina vackra hästar och sin renrasiga bordercollie Ari och sin blandrasbordercollie Morris hon tog hand om genom Hittehund för en hel del år sedan, nu ska snart åka och hälsa på en familj några mil ifrån henne som är intresserad av att få träffa unghunden Sasha som finns i Västra Götaland.

VI har funnits under 9 års tid, och styrkan i vårt nätverk ligger i att alla arbetar som volontärer i mån av tid och lust, en del med punktinsatser, andra mer på daglig basis. Men det är så tryggt för de som behöver omplacera sin hund att någon först har träffat den tilltänkta familjen hemmavid, att man kan ställa frågor, visa bilder, att det inte sker så abrupt.

Jag fick ett mail för en kort tid sedan som sammanfattade vårt sätt att arbeta så bra, ifrån Mia:

"Hittade er sida av en ren slump i dag !! MEN vilket bra och seriöst upplägg Ni har i omplaceringen av hundar!!! SÅ borde alla som sysslar med detta göra !!! Blir alldeles varm i hjärtat !! Ska inte ha en till hund nu,men om och när kommer jag HELT klart att ta en kontakt med Er.Inte en massa pengar och snabba beslut,som det ofta är typ AKUT !! Blir så ledsen när hundar bara behandlas som handelsvara och FORT ska det gå.Ett par veckor senare kan man se samma hund ute på Blocket igen !!   MVH Mia"

Jag har under en tid då och då arbetat på en sajt om omplacering av hundar med råd och tips till familjer som vill sköta det på egen hand. För egentligen är det så trist att omplacering av en familjemedlem sker oftast genom annonsering på köp och sälj-sajter, någon ringer som "låter trevlig", träffar hunden, betalar och går. Jag har funderat och funderat över alla upptänkliga sätt att motverka det, och kostnadsfri information kring hur man istället kan lägga upp det är nog enklaste vägen att nå flera personer samtidigt.

En för snabb omplacering gynnar faktiskt ingen, och allra minst hunden. Hundägaren kan komma att ångra sig livet ut. Och hunden sitter där den sitter. Eller säljs vidare. Och det är ofta av den anledningen man vänder sig till oss, för att man inte vill riskera det, att förlora kontrollen.

Men det är ofta tack vare våra hundägare vi kan ha det stöd vi behöver för att träffa de familjer som är intresserade av en hund, och jag är så glad att ni alla är lokaliserade runt om i landet. Bara vetskapen om att en okänd röst, ofta med darr i stämman, hulkandes och osäkert framförande sitt ärende, kan ringa i stort sätt var som helst mellan Skåne och Kramfors, och vi kan erbjuda personlig kontakt och någon som träffar hunden det gäller, i stort sätt samma vecka är ibland ett mirakel. Och jag vet hur skönt det är för den som har det svåra beslutet framför sig att ha någon vid sin sida som bollplank när dagen kommer då man träffar den tilltänkta familjen för första gången, för det är känslomässigt inget lätt möte. Själv är man ofta ledsen, och den besökande familjen är glad och förväntansfull över att få träffa hunden i verkligheten.

Tyvärr kan vi inte hjälpa alla hundägare, men vad som avgör det är ofta hundägarens egen brådska, när man vill forcera placeringen pga omständigheter som ligger till grund för önskan att hunden ska få en ny familj. Men jag är ofta den som svarar i telefon och som ska sitta där och gallra, och när man vill ha en omedelbar lösning backar jag, för det är inte så vi arbetar.

Man får vara glad för de hundar vi kan hjälpa hela vägen fram. Och nu är det Annette med sina hundar som assistenter som får träffa den familj som i framtiden kan bli hunden Sashas tilltänkta, eller någon annan individ.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0