Hittehund´s Pärlan...



De flesta hundar som omplaceras genom Hittehund är välskötta familjehundar. Faktiskt hundar där ägarna har tagit bättre hand om dem än genomsnittet, och därför väljer att omplacera sin hund just genom oss, för att de månar om dem och ofta delar vår ideologi.

Pärlan på bilden ovan var otroligt vanvårdad och i eländigt skick när hon kom in till oss, men ser strålande ut idag. Den här bilden stal jag ifrån mattes sida på Facebook.

Något som dock förvånar mig, det är när människor hittar vår sida och inte riktigt hinner läsa vad som kännetecknar vår verksamhet. De läser inte så mycket om hundarna heller verkar det som, trots allt förarbete som läggs ned. Utan man ringer med andan i halsen och frågar vad den eller den stackars hunden har "varit med om" eftersom man återfinner den på vår webplats. Man undrar vad det finns för tragisk historia bakom, och det är märkbart att man gärna VILL höra något tragiskt man kan sitta och sucka över.

Och när det gäller de hundar som fortfarande återfinns i sina befintliga familjer, där det finns en väl dokumenterad bakgrund, där de är analyserade med gott omdöme från en hundkonsult, där de alltid varit välvårdade, där det finns en befintlig försäkring att ta över, där det finns en rimlig förklaring till varför hunden ska omplaceras... ja då SVALNAR intresset markant.

Och det här är ett fenomen som någon psykolog borde analysera i ett examensarbete, vad det är som gör att det i den mänskliga naturen finns en vilja att ta hand om, vårda, omhänderta, men BARA om hunden är trasig och har haft det svårt?? Inte annars?

Kom igen. Ni är människor som jag. Jag har hållit på inom Hittehund i snart tio års tid på daglig basis. Ni vet, likväl som jag, att det är betydligt mindre jobb, mindre insats, mindre ansträngning, att ta över någons välvårdade och grundtränade hund, och garanterat mindre framtida veterinärkostnader för en hund där man kan följa en stamtavla bakåt och få en prognos på ev sjukdomar när hundarna kommer med en stamtavla. Hunden har ofta en enklare anpassning om den kommer ifrån en stabil miljö, och det är snarare många fördelar och borde tas vara på det.

Enda gången vi inte får drösvis av intressenter på hundar från "tragiska förhållanden" det är när hundarna inte är rumsrena utan kissar och bajsar inne. Då vill man inte längre låta hjärtat svämma över längre utan mumlar fram lite ursäkter och lägger på. :)

Men kära någon, om vi måste sitta och fabricera ihop historier om hundarna med dramatik bakom för att få dem mer intressanta, då är det ju något fel på intentionerna från början. Väl?

Eller är det så enkelt att man är rädd för att inte duga ifall hunden bor i en familj som vi gärna beskriver som en bra engagerad familj? Är det enklare att slippa bli bedömd och jämförd när hunden redan har det bra?

För jag förstår mig inte på alla samtal jag får, där intressent dör och slocknar ifall hunden inte har farit illa innan......`?

Om jag själv skulle välja en omplaceringshund, då skulle jag göra livet enkelt för mig genom att välja en hund med en grundtrygghet där man vet "vad den har varit med om" eftersom det gör framtiden, vardagen och anpassningen så mycket enklare.

Det behöver inte vara hjärta och smärta inblandade, eller att slå sig själv på bröstet för att man "räddat en hund från misär" när man väljer att leta efter en omplaceringshund. En omplaceringshund är inte och bör inte vara en pokal som kännetecknar den som har gjort det bästa valet och vill skrika ut till sin omgivning hur dåligt hunden har haft det innan?

Utan de hundägare vi söker, de har ofta en förståelse för att en familj behöver omplacera sin käraste vän, och ser fördelarna med att någon tidigare har investerat känslor, omtanke och trygghet för den hunden.

För det är DET ni adopterar.

Inte någon historia.

För om ni är ute efter en sådan, då får ni leta efter fadderbarn på Haiti på behörigt avstånd och låta tårarna svämma över av misären som möter er genom flashiga fadderkuvert.

Som ni förstår, så är jag innerligt trött på samtal om välskötta fina hundar som skulle kunna flyta in i någons liv lätt som en pannkaka, men som ratas, när det inte finns en tillräckligt tragisk historia bakom. Skäms på er!

Pärlan hade en tragisk historia bakom, och matte Åsa fick vi näst intill övertyga om att hon dög för Pärlan i det skick hon befann sig i just då. Hon tillhörde INTE dem som vare sig backade för besvär eller för ett okänt ursprung. För de hundar som haft det jobbigt innan, de blir INTE hjälpta av att någon tar sig an dem för att få känna sig behövda eller duktiga, utan de behöver matcha sina behov med rätt ägare och vardag som vilka andra hundar som helst.

Ta inte hand om en hund, någon hund, av sentimentalitet, medlidande eller för att det är synd om den hunden. Utan välj en hund som passar er livsstil, vardag och aktivitetsbehov. Och gärna någon av de hundar som finns hos oss.


Kommentarer
Postat av: Agneta Damberg

Jag förstår att du är upprörd! Men så där är det. Folk vill göra ett lyckat projekt! Så är det i hästvärlden också!!Så fort man skriver i annonsen att hästen är speciell och svår så blir man nerringd!!! Och inte en enda av dem är lämplig som djurägare......

2010-01-28 @ 14:10:47
URL: http://angdalen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0