Charlie renoverad hos veterinären



En liten liten seniorhund med stora gremlingsöron var på väg till veterinären idag. Charlie är glad, pigg, tuffar på i skogen på långpromenader, men hans tandstatus har varit väldigt usel och hans tänder har varit mycket försummade och vanvårdade. Han har nog haft ont men vant sig vid smärtan, eftersom han behövde äta uppblött mat och var väldigt liten i maten.

Men faktum är att Charlies tänder har ju varierat i gröna och bruna nyanser, och ingen hund ska behöva ha det så.







Charlie satt i väntrummet på Hagsätra veterinärmottagning i Stockholm och darrade med sina öron inför sitt besök, men det gick lugnt till, och han var d uktig.

Först fick han undersökas och eftersom vår veterinär Kent-Erik Binnermark har eget lab där han på en gång kan analysera blodprover kunde omedelbart få resultatet på en seniorkontroll avseende lever och njurar. Det är ju alltid bra att man tar reda på sådant, och det kan ge en ny familj en extra trygghet. Det visade sig att han klarade sig galant på den punkten!

Värdena låg helt normalt, och Binnermarks utlåtande generellt var att Charlies hälsa var som en 7-8årig hunds. Vi har funderat på om vi ska tillsätta glucosamin för hans leder då han är äldre vilket veterinären inte tyckte behövdes då han hade en god rörlighet.



Och under besöket blev Charlie renoverad!
Vad skönt det måste vara för den här lilla hunden att slippa lösa tänder i käkarna, och få tänderna rengjorda från ofantligt mycket tandsten som han måste ha gått med i åratal.




4 tänder drogs och de resterande blev vita och rena.





Ni kanske tycker det är märkligt att vi satsar så mycket tid och även pengar på en gammal seniorhund, för att ställa iordning honom för en bättre framtid? Ja, det kan jag själv tycka ibland. Men så funderar man över vilka hundar som egentligen är i störst behov av vård, och de är ju de som varit försummade under lång tid. Att få starta om en sådan hunds liv, och bara tillföra bra saker i en hunds liv där det tidigare saknats lite, och man ser hur hunden verkligen svarar bra på alla nya saker som tillförs i hans liv, det är ju det som Hittehund handlar om.



Nu har vi kollat hans viktigaste organ och hjärta, rörligheten och som ett första steg förbättrat hans munhälsa. Nästa veterinärbesök kommer behöva innefatta en helbesiktning, vaccination och även en chipmärkning. Ett nytt besiktningsprotokoll utan anmärkning kommer ge oss tillfälle att ge Charlie en ny försäkring i Agria som försäkrar in seniorhundar. Men vi måste ta en sak i taget eftersom vi även har andra fosterhundar och fler utgifter. Charlie kom till fostermatte Terhi med så långa klor att det klickade när han gick då hans trampdynor knappt nådde golvet. Nu när han ändå hade fått lugnande passade Terhi på att klippa dem ännu en gång.





Naturligtvis går vi väldigt mycket back på Charlie, och om någon skulle vilja bidra direkt till hans veterinärvård är det tacksamt. Vi har ingen exakt uppgift om hans ålder men han påstås vara 13 år. Han är ju faktiskt vid god hälsa, han charmar folk, han är världsvan och funkar bra med andra hundar och barn, är oerhört lekfull, och det är inte fel att omplacera en äldre hund om den fortfarande har så stort utbyte av livet så som Charlie har!



Dagens besök med hela renoveringen kommer vi snart att få en räkning på, och när den är betald fortsätter vi med det resterande. Det mest akuta är nu åtgärdat och han är glad och trygg i sin fosterfamilj. Det här blev Charlies chans i livet att få fortsätta sitt liv som en välvårdad omskött familjehund, när vi har funnit hans nya familj. Fostermatte Terhi filmar och fotar varje dag, och på måndag kommer vi uppdatera hans beskrivning ytterligare eftersom fler småsaker kommer allteftersom Terhi själv lär känna honom.

Jag vet att det finns skilda uppfattningar om att omplacera seniorhundar, men vi har genom åren genomfört flera seniorhundsplaceringar, och alla har de varit lyckade, både för hund och ny familj. Men som en extra trygghet och för att göra Charlie mer attraktiv för en ny familj behöver vi gå grundligt tillväga. Ifall man vill stödja Charlie och hans fortsatta framtid kan man sätta in ett bidrag, som inte behöver vara stort, på plusgiro 130 14 41-0.

Vi kommer lägga ut lite hundböcker för försäljning genom Tradera som vi fått donerade av förlaget Eget bevåg. Så håll utkik! Vi kan inte erbjuda så mycket tillbaka, annat än en inblick i hans framtid.



Kommentarer
Postat av: karin

Hej! kan man adoptera charlie? Jag vill hjälpa till och adoptera en hund utan hem men har bara hittat hundar som bor utomlands och är rädd att jag ska bli lurad. Jag söker en liten kille (då min lilla tik endast älskar små pojkar)

2010-03-13 @ 12:44:03
Postat av: Anonym

Glömde skriva med min adress: [email protected]

skriv gärna om det finns någon liten kille ganska nära sthlms trakterna..

Mvh karin & Luna

2010-03-13 @ 12:58:12
Postat av: KhD

Oj, lilla vovven, det är verkligen tur han får komma till veterinären och få bort tandstenen, lilla sötnosen. Förstå vad hemskt att gå med tandvärk.

Vad glad man blir att det finns underbara människor som ni inom hittehund. Ska se hur det ser ut

i slutet av månaden, Jag hoppas även vi kan bidra med en slant till erat arbete. Är så glad att ni finns :)) Jag måste bli medlem på störten hos er.



Vänliga hälsningar!

Matte till en spansk vovve & min svenska vovve Kajsa.



Önskar er all lycka i världen...keep up the good work!



2010-03-14 @ 00:53:14
Postat av: Anonym

Var är grantorps blogg? (Christines) Hittar den inte!

2010-03-14 @ 19:44:51
Postat av: bitte

Vilken tur du har lilla Charlie som får chansen till ett nytt friskare liv.Lycka till vännen och kram!

2010-03-16 @ 07:50:14
Postat av: Anne-Mari

Nu fick ni mig att fälla ngra tårar igen... Ni är för underbara helt enkelt. Gud välsigne er.

När jag inte längre är arbetslös kommer jag att kunna bidra. Kanske kan jag få min sambo att skänka en slant redan nu. Ska visa hnm detta så veknar han säkert!

2010-03-17 @ 01:06:09
Postat av: Christine Leijd

Inte gud välsigne oss!

Utan veterinär Kent-Erik Binnermark på Hagsätra veterinärmottagning.

Tel 08-7493150 som gav oss denna enorma rabatt för charlies skull. Utan honom hade inte många av våra hundar kunnat bli rehabiliterade och få nya liv...

2010-03-17 @ 02:12:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0