Zita, 6årig schäfertik söker hem

Beskrivning av Zita

Vi tackar fotograf Jessica Sjöö för hjälpen med de fantastiska bilderna på Zita!



Är du intresserad av att veta mer om Zita? Maila [email protected] eller ring under vår telefontid vardagar kl 14-17 på tel 076-76 77 111

Zita är husses käraste ögonsten. Men sedan flera år tillbaka har hussen varit sjuk, vilket har påverkat hela familjen, och i synnerhet Zita. Husse är drabbad av en allvarlig sjukdom, han har njursvikt och får dialys i väntan på en organtransplantation med en ny njure. Zitas husse mår inte alls bra, och matte har fullt sjå att få hushållet och vardagen att fungera. Sjukdomen hos husse och den förändrade vardagen gör Zita orolig. Hon förstår inte vad som sker. När husse reser sig följer Zita med, och trots att husse är sjuk ligger han på alla fyra och försöker leka och kela med sin hund, men han räcker inte längre till. De måste ge upp Zita, och i kontakt med uppfödaren har de rekommenderats avlivning då de inte anser att det går att omplacera en hund som fyllt 6 år.

Vilket vi vet, går alldeles utmärkt. En älskad hund som alltid har haft det bra och blivit väl hanterad är de hundar som anpassar sig bäst till en ny familj.

Zita har bott hos sin familj sedan hon var valp. Hon har varit en sällskapshund, och en väldigt älskad sådan. Hon är en rätt klumpig men godhjärtad hund. Zita fyllde 6 år i januari och har aldrig varit sjuk. Hon har en befintlig försäkring i Agria som en ny familj kan ta över utan karens.

Zita har varit en fullvärdig familjemedlem under åren. Hon har fått en fri och kärleksfull uppfostran. Varje morgon startar Zita med en smörgås som antingen matte eller husse brer åt henne. Annars äter hon Royal Canins torrfoder. En gång blev hon väldigt dålig i magen av ett jätteben i oxhud som hon fick i julklapp av familjen, men annars är hon bra i magen.

Hon är inte rädd för skott eller höga ljud. Som de flesta schäfrar tycker hon om att få vara med, men hon kan även vara ensam hemma. Just nu är det en hel del sjukhusbesök för husses räkning, och när familjen väl är hemma är Zita orolig och travar hack i häl på husse. Hon skulle behöva få en ny familj där alla är friska, vitala och har gott om tid för henne. När Zita är själv vaktar hon huset och skäller om någon tar i ytterdörren. När familjen åker iväg står hon och kikar i fönstret på andra våningen.

 

Om natten brukar Zita sova i en egen soffa som är hennes. Ibland ligger hon nedanför mattes säng för hon vill som den vallhund hon är, ha lite koll på sin flock. Ifall någon är borta väntar alltid Zita på att den sista ska komma hem, hon går inte upp och lägger sig förrän alla är hemma.

Zita är en mjuk och mysig hund som hennes familj beskriver med stor kärlek. Hon har alltid fått vara delaktig och fått vara med, även vid måltiderna då hon tigger lite. Lillhusse brukar ofta låta henne slicka hans tallrik så det är hon van vid, och hon har alltid fått smaka rester efter middagen.

En liten egenhet Zita har är att när hon ser frukt på fruktfatet kan hon inte låta bli, utan ibland råkar hon sno ett runt äpple som hon förflyttar. Matte har haft överseende med detta eget införskaffade kosttillskott, och Zita nöjer sig med frukt. Hon har aldrig tuggat sönder något som skor eller så.

När de är ute och går kan hon dra i kopplet inledningsvis, men lugnar sig efter ett tag. Under sina första år fanns det fler hundar i familjen. Zita kan i hundmöten med främmande hundar blåsa upp sig på schäfrars vis och berätta att hon finns, men det är hanterbart. Hon är vänligt sinnad. Hon har aldrig rymt ifrån sin familj utan håller dem under uppsikt även om hon gärna använder sin nos och älskar att bara strosa runt och sniffa.

 

 

Karaktäristiskt för just Zita är att hon är klumpig och alltid har en förmåga att trampa folk på tårna. Hon har en benägenhet att välta ned saker med sin svans och vet inte alls om hur stor hon är. Hon är också väldigt glad och ivrig. När hon ska få påfyllning av vatten kan hon genomglatt snurra runt runt tills skålen står på golvet och behöver bli förmanad att sitta stilla tills vattnet står där det ska. Likså när maten ska serveras, men hon är lyhörd och duktig och väntar på ett varsågod efter att ha fått sitta.

Zita är van vid, och älskar verkligen att åka bil och är inte det minsta åksjuk. Hon tycker om att få besök och vaktar sitt hem men har ett snällt sinne. Hon avskyr att få klorna klippta, är kittlig och står helst inte still och samarbetar, och i dagsläget är de lite långa. Matte brukar nyttja möjligheten att få hembesök av veterinären och det tycker Zita fungerar bra.

Hon gillar inte att gå ut i regn och blåst. Hon avskyr att bada både i badkar och i havet. Hon hämtar gärna pinnar i havet och leker i strandkanten men vill helst inte simma.

Katter springer hon gärna efter, men inte med ont uppsåt, hon skulle aldrig bita dem, och har aldrig nafsat eller bitit vare sig djur eller människor.

 

Zita bor kvar i sin befintliga familj i Staffanstorp i Skåne i väntan på en ny familj det är här man lär känna henne på plats. Hon vill ha en riktigt snäll familj som accepterar att hon är lite klumpig och som inte vill lära henne av med sina "olater". Hon är 6 år gammal och är van vid att få tigga lite och vara delaktig. Zita är en hund som familjen inte skulle skiljas ifrån ifall inte husses sjukdom gör att Zita inte får den tid och harmoni som hon behöver. Hon pratar mycket med sina tassar och är en personlig och sympatisk hund som är djupt älskad.

Zita är registrerad i SKK, i Jordbruksverkets ägareregister, är örontatuerad och har en befintlig försäkring i Agria. Hon vaccinerades senast 2009 och kommer vid sin omplacering att vara nyvaccinerad.

För att överta Zita vill vi att omplaceringen ska gynna henne på allra bästa sätt. Att man gärna har vana vid schäfer sedan innan, och använder mjuka metoder och röstläge i samspel med sin hund. Vi söker inte någon med ett "starkt ledarskap" och som "kan få pli på en hund", utan tvärtom en familj med väldigt gott hjärta, kärlek för hundar och som vill ha en livskamrat. Zita går säkert roliga kurser om hon får chansen. Hon är inte så van vid avancerad träning, men rasen som sådan är tjänstvillig och tycker om att samspela och är med på noterna. Vi arbetar ideellt och har inget vinstintresse i vår omplacering. När man övertar Zita är det viktigt för oss att man kan erbjuda henne rätt förutsättningar, att man har kunskap och gärna tidigare erfarenhet av rasen sedan innan, och att man har gott om tid och intresse för sin hund.

Det man förbinds till är att man i samråd med Hittehund har en på sin ort verksam hundinstruktör, och att man investerar i sin egen hund genom en kurs, så Zita får en fortsatt bra start i livet. Att man har en modern hundsyn och tränar sin hund med mjuka positiva metoder och är konsekvent, varm och trygg är en viktig faktor.

Generellt har vi en ålderspolicy att man bör vara över 25 år när man tar över en hund genom Hittehund och att barn, om de finns i hushållet, bör vara över 6-7 år, och gärna äldre så hunden har större utbyte av barnen i sin vardag.

Är du intresserad av att veta mer om Zita? Maila [email protected] eller ring under vår telefontid vardagar kl 14-17 på tel 076-76 77 111


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0