Blogg från amstaffvalpen Eve som söker hem

UPPDATERING: Eve fick ett hem genom Hittehund och bor numera i Stockholm

Eve är en mjuk och försiktig blandrastik på bara 4,5 månader. Hon hämtades av oss på midsommarafton väldigt akut, då uppfödaren till valpkullen fått tillbaka henne, utan att ha möjlighet att kunna ansvara för henne. Eve har bott i samma familj sedan hon var 9 veckor, och kom tillbaka till sin uppfödare dagen innan midsommarafton.
Nu bor hon i en egen privat fosterfamilj tillsammans med två vinthundar, en hanhund på 7,5 år och en tik på 4 år, och tre kissar. Under tiden i fosterhemmet kommer vi att blogga om Eve, för att skapa mer intresse kring henne och på sätt underlätta hennes omplacering.
Eve är en mjuk och försiktig blandrastik på bara 4,5 månader. Hon hämtades av oss på midsommarafton väldigt akut, då uppfödaren till valpkullen fått tillbaka henne, utan att ha möjlighet att kunna ansvara för henne. Eve har bott i samma familj sedan hon var 9 veckor, och kom tillbaka till sin uppfödare dagen innan midsommarafton.
Nu bor hon i en egen privat fosterfamilj tillsammans med två vinthundar, en hanhund på 7,5 år och en tik på 4 år, och tre kissar. Under tiden i fosterhemmet kommer vi att blogga om Eve, för att skapa mer intresse kring henne och på sätt underlätta hennes omplacering.
En uppdatering om Eve!
Det har gått väldigt bra för valpen att anpassa sig i sin fosterfamilj. Här kommer hon att bo tills hon har hittat sin familj. Hon bor tillsammans med två vinthundar, 6,5åriga hanhunden Spike och 4åriga tiken Vickan, samt med tre katter. Fostermatte Terhi avbröt sitt midsommarfirande för att åka och hämta Eve, och från det att hon fick kopplet i sin hand döpte hon henne spontant till Nelly, vilket är vad vi kommer kalla henne fortsättningsvis så det inte blir så förvirrat. Nelly hette under sina veckor i sin familj ett namn som hon inte lystrar till och som har utländsk bakgrund, och inte är så begripligt. Nelly har hon börjat att lystra till, och kärt barn har många namn.
Fostermatte Terhi har tidigare ställt upp som fosterhem för Hittehund, och det är en lugn och trygg miljö för Nelly att mellanlanda i. Terhi arbetar inom vården på demensboende och trots att Nelly kom väldigt oväntat gick det att lösa genom att semestern hägrar. Det är bara tre arbetspass för Terhi kvar att arbeta kvällstid och natt, och då har hon lyxen att kunna ta med Nelly till arbetet. Så medan jag skriver de här raderna är Nelly med på ett lugnt äldreboende. Målet är att Nelly så snart som möjligt ska komma till rätt familj, men det är lite pyssel innan. Imorgon, tisdag ska vi besöka veterinären, och så är det viktigt för oss, och för nästa familj, att vi vet lite mer om hunden vi omplacerar, så det blir så bra som möjligt, för alla.
Nelly är en mycket lugn valp inomhus och har lätt för att koppla av. Visst leker hon gärna eftersom hon är så ung, och hon tar gärna för sig av hundleksaker som ligger framme och stjäl en och annan petflaska som hon vill tugga på. Hon gillar även när Terhi eller hennes sambo interagerar och leker tillsammans med henne.
Hon fungerar fint ihop med fosterfamiljens hundar och leker gärna med katterna. Terhi kan behöva avbryta dem när lekern blir för intensiv och hon glömmer bort att hon är en bufflig hund och katten en mjuk katt, när det gränsar till brottning och när Nelly använder tassarna för mycket genom att boxa till katten, men de har ett fint samspel.
Emellanåt kan hon som valpar i den här åldern gör agera lite krokodil och med vassa vaptänder greppa tag, lite för att testa om hon får en reaktion, men inte i någon större utsträckning. Hon är ovanligt lugn och sansad för sin ålder. Detta kan naturligtvis komma att ändras längre fram, när hon blir äldre, större och får mer självförtroende. Vi är osäkra på raserna i henne, rent utseendemässigt ser hon ut som en korsning mellan en amstaff och labrador är det många som tycker. Men när hon blir äldre och utvecklas kommer hon förmodligen att kräva och behöva mer på många sätt. En amstaff kan vara mycket energisk och riktiga energiknippen, så vi utgår ifrån att hon kommer att behöva ett aktivt hem där man vill göra något tillsammans med sin hund. Rastypen är ju ofta mycket allround och blir lätt uttråkad om man inte stimulerar dem med nya utmaningar, både fysiska och mentalt. Den är också väldigt vanlig som omplaceringshund vid kulmen på 1,5 år, då många förtvivlande hundägare inser att de inte kan matcha hundens behov.
Därför är det en fördel om man har tidigare rasvana, så Nellys utveckling längre fram i livet inte blir chockartad.
Nelly blev väldigt snabbt lugn och tillitsfull i sin fosterfamilj. Det hade hänt mycket kring henne på några få dagar, och hon behövde främst sova ut och få närhet. Att hon har förmåga att fort knyta an till en ny person är något som vi ser som positivt.
Hon är mer eller mindre rumsren, inte helt, men hon är ändå tydlig på att signalera när hon är nödig, så vägen till full rumsrenhet är nog ganska kort.
Hon äter Royal Canins valpfoder men verkar av någon anledning inte uppskatta att äta maten ur en hundmatskål. När den serveras så går hon bara fram och luktar och vänder. Hon får dock i sig maten med god aptit ifall hon får söka upp den inne eller ute eller ännu bättre, få ta den direkt ur handen som godis. Hon behöver äta upp sig lite och vi överväger att ge henne Bravo eller Nordic färskfoder, antingen som helfoder eller som extra mumsbitar. Många hundar av den här rastypen kan ha svårt för att tåla vissa (ofta billigare lågbudget) foder som innehåller mycket spannmål, som Pedigree. De kan lätt få exsem och utslag av lågkvalitefoder, men må helt prima på färskfoder.
Status rent hälsomässigt vet vi på tisdag eftermiddag efter veterinärbesöket.
Hon är lite för hårlös under armbågarna, och det är ett ställe hon ofta återkommer till för att klia på efter en stunds vila. Hon har klåda där och det första hon gör när hon vaknar till är att börja klia sig, så fosterfamiljen vaknar mitt i natten av att hennes ben trummar mot garderoben när hon kliar sig. Hon ligger nedanför deras säng i en egen bädd och känner trygghet där.
På huvudet har hon några småprickiga skorpor och i ljumskarna likså. Vår veterinär är expert på olika typer av allergiska utslag, och det kan vara så enkelt som utslag av fel foder, för lite vitaminer och mineraler, eller även grundat i stress. Samtidigt uppfattar man inte Nelly som en uppstressad hund. Hennes ögon rinner lite och är geggiga, så förmodligen kommer vi få en salva utskriven imorgon. Det känns inte som några alltför komplicerade saker, men vi kommer kolla upp allt väldigt grundligt hos vår veterinär samtidigt som hon vaccineras.
Hon är bra i magen, och är en nyfiken och glad valp, precis som hon ska vara. När vi träffade Nelly för första gången skällde en gamal tik till i närheten och då blev hon väldigt vek och backade flera meter och förknippade därefter kameran och godisutdelning med något obehagligt. En amstaff är ofta en vek och en känslig hund, och Nelly behöver en mjuk positiv ny ägare, som på ett tryggt och glatt sätt kan stärka hennes självförtroende och visa henne världen. Vi återkommer efter veterinärbesöket! Fostermatte Terhi kommer även att bidra med lite videoklipp och fortlöpande bilder.

Kommentarer
Postat av: Sandra

Hej! Jag blev väldigt intresserad av denna hund, har själv en liten annan hund men älskar verkligen alla hundar och vill verkligen ge hur mycket kärlek som hälst hemma hos mig och att hon vill ha en bästis att gosa och leka med i framtiden. Om mera info om du har men har redan läst allt så verkar hon helt perfekt!

2011-10-05 @ 01:52:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0