De hundar vi inte kan omplacera...

Kan vi omplacera alla hundar?
Vi kan försöka.
Vi menar att ärlighet varar längst. I de fall vi känner till att en hund har en bakgrund eller beteende som egentligen är så pass viktigt att känna till att det kommer att bli avgörande för hunden i utplaceringen, då är vi ofta tydliga med hundens "svaga sidor". Det är helt enkelt viktigt att man känner till sådana detaljer. Vi har lyckats att omplacera till slutliga familjer hundar som inte varit rumsrena, som inte kan vara ensamma, hundar som är helt osocialiserade med andra hundar, hundar som har extremt viltintresse, hundar som ..... jag tror det är få problem som vi inte har stött på under vår verksamhet. Eftersom vi personligen träffar alla hundar som finns för omplacering genom Hittehund kan man alltid skapa sig en egen bild samt få en ärlig redogörelse ifrån den avlämnande ägaren. Men naturligtvis gör ju denna öppenhet med hundarnas svaga sidor att vi för vissa hundar får mindre förslag, färre personer vill ha dem när man uppriktigt redogör för saker som gör att de blir mindre attraktiva. Det är hela tiden en skör balansgång eftersom ärligheten är så avgörande i förlängningen, för det är det vi baserar hela omplaceringen på.
Ganska ofta finns det en mänsklig praktisk situation bakom omplaceringen av hunden, som helt enkelt gör att vi redan inledningsvis vet hundens "slutdatum". När vi har en begränsad tid att arbeta på brukar vi skriva just att det är akut eller brådskande, och ofta finns det information om varför det är brådskande. I många fall har hundägaren vänt sig till oss i sista minuten och det finns en avlivningstid inbokad, så vi arbetar mot klockan. Men vi tycker inte att det ska vägas in i beslutet. Många akuta spontana omhändertaganden av hundar görs när en djurvän läser att hunden annars "hotas av avlivning". Men vi resonerar som så att vi gör allt vad vi kan. Antingen hittar vi rätt hem, eller så gör vi det inte. Även när vi presenterar hunden för familjer så lägger vi inte fram det som att "om inte ni vill ha hunden avlivas den", eftersom det blir en känslomässig utpressning, och inte gynnar någon. Många gånger har vi dock alla dragit en lättnadens suck när en bra familj har dykt upp i sista sekunden. Och i de fall vi själva tror oss om att kunna omplacera hunden om vi bara kan få mer tid på oss att hitta rätt ny ägare försöker vi så gott vi kan, att omhänderta de hundar som vi bedömer som omplaceringsbara.
Vad är då en omplaceringsbar hund? I korta drag, en hund som fler än en person vill ha, och kan handskas med. Det som en person upplever som ett problembeteende behöver inte bli det i nästa familj, utifrån vad man har för tidigare hunderfarenhet och hur pass väl hundens karaktär och ras matchas mot den nya familjens förväntningar. Vi vill inte att hundens ibland utsatta situation ska bli den enda orsaken till att man vill ha just den hunden eftersom det finns så otroligt många fler aspekter att betänka. Men när vi tar in en hund i ett av våra få, men pålitliga fosterhem, då är det med få undantag en hund som är omplaceringsbar, eller som kan med träning göras omplaceringsbar. När vi väl har den i en fosterfamilj har vi ingen akut brådska, utan då är hundens situation löst och den är trygg. Och den nya familjen erbjuds att träffa hunden där återkommande gånger.

Tyvärr har vi ofta hundar på hemsidan där det finns vissa svaga sidor att ta hänsyn till. Där vi ärligt redogör, ofta med videofilm, så att man ser det vi försöker åskådliggöra. Lille fina Morris är ett sådant exempel. Han var en 8årig parson russel som i brist på annan stimulans tagit på sig att vakta sitt hem. När hans hunddagis reglerade honom stod hans heltidsarbetande familj utan hundtillsyn, och hans skrämde slag på den akut tillkallade doggywalkern. Hela familjen tog till alla lösningar de hade för att försöka omplacera Morris genom Hittehund, men vi hade så kort om tid, och han hade så speciella behov, att vi helt enkelt aldrig lyckades nå dit att vi kunde presentera honom för en ny familj. Hans enda akilleshäl var så pass allvarlig och hade kunnat utvecklas i sådan fel riktning att han skulle kunna bli farlig om han hade "räddats till varje pris". Att han sedan hade en massa bra sidor, och hade bra hundspråk, var en osedvanligt charmig hund som kunde visa en mängd med konster och trick, det räckte inte hela vägen.
Flera hörde av sig om Morris, men kunde inte uppfylla vad vi sökte, utan en stor del i vårt arbete består ju i att avråda familjer från fel hund, just för att omplaceringen ska bli bra för hunden. Morris fick ledsamt nog somna in med sin familj omkring sig. De var medvetna om att han var en komplicerad hund som inte hade så stora utsikter att få hem, men ville ändå veta att de försökt. De älskade sin hund, med hans fel och brister. Läs mer om Morris när han var för omplacering genom Hittehund här

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0