Uppdatering från Hittehund´s Sanja

Sanja är en oerhört känslig och fin bordercollieblandning som vi från början trodde skulle bli mycket lättplacerad då vi var säkra på att hon skulle tilldra sig stort intresse. Som omplacerare tycker vi själva att välskötta familjehundar som alltid har haft det bra och funnits i samma familj sedan valp är ett tryggt val för den som vill ta över en hund.
 
 
Sanja hade levt ett aktivt liv tillsammans med sin familj, varit med sin husse och fiskat och långa promenader i skogen. Men tiden och livet såg sedan en tid annorlunda ut för Sanja sedan ett barn föddes i familjen. Sanja är som även många renrasiga bordercollies är, väldigt ljud och signalkänslig. Så barnets läten, rörelser blev för mycket och matte led oerhört mycket av att se den gradvisa förändringen hos Sanja.
 
 
Vi började att få en del mail kring Sanja, men hittade inte rätt, och det var oerhört få som hörde av sig vilket vi alla tyckte var konstigt eftersom vi hade lagt ned mycket tid på beskrivning och familjen hade ett stort galleri av bilder ifrån Sanja som liten valp fram till idag.
 
 
Vi hade kontakt med familjen som ville omplacera sin hund genom Hittehund, men som naturligtvis undrade hur lång tid det skulle ta. Inte för att de ville göra sig av med sin hund, utan för att situationen hemma hade urartat. Sanja mådde så dåligt i sin egen närmiljö att de till slut beslöt sig för att hon skulle få bo under sommaren hos husses yngre bror för att inte fara illa mera.
 
 
Det är en oerhört vanlig situation i småbarnsfamiljer, att hundarna får mindre tid i kombination med att bebisarna börjar att bli för påträngande. Som förälder är det ofta inte godtagbart att ha en hund som markerar mot bebisen eller som blir uppjagad bara av att se den nya familjemedlemmen. Och som hundägare önskar man sin hund något mycket bättre.
 
Inom Hittehund får vi tyvärr emellanåt rasande mail där man menar att hundägaren har "tröttnat på att ha hund", "slänger ut den när de fått bebis istället".
 
Vi vet hur svårt känslomässigt det är för många hundägare att ens tänka tanken på att omplacera sin hund men de hittar ingen annan utväg.
 
 
Inom Hittehund är småbarnsföräldrar i en majoritet när det gäller förfrågningar om vi kan hjälpa till och omplacera hunden de älskar. Innan de fick bebis var ofta hunden i centrum hela tiden och van vid ständig kontakt, kurser, aktivitet, egen tid. Sedan när tillvaron förändras så drastiskt påverkar det hela familjen. Vissa hundar, som Sanja, är så signalkänsliga att de klarar inte av att läsa av en liten som kommer tultandes och drar sig upp genom att ta en nypa om hundens päls. Hundar som Sanja som inte kommer till ro, trots promenader och egen aktivering, utan som är rastlösa, stressade och helt synligt inte tillfreds, de behöver hela enkelt omplaceras.
 
Och slutligen så....
 
Vi fick kontakt med Mikael och hans fru som bodde på landet i Västra Götaland. Mikaels bordercollie hade gått bort av ålder och han längtade så efter en ny hund. På gården fanns lite får, höns och ankor, och de bodde på landet som Sanja är van vid. Här skulle Sanja få lära sig att valla om hon själv ville, men det var inget krav,
 
 
 
9 augusti 2013 gör Daisy som har st:bernardshunden Diesel genom Hittehund ett hembesök hemma hos Mikael och uttrycker att här kan Sanja få det bra.
 
 
Mikael och hans fru åker till Linköping för att träffa Sanja, ena dagen en promenad tillsammans med matte och Charlotte, volontär inom Hittehund, och andra dagen en promenad med Sanjas husse. Det är viktigt för alla inblandade att det finns ett ömsesidigt förtroende.
 
 
Här kommer Sanja att åter få komma i centrum och få enormt mycket tid.
Redan första veckan hjälpte hon nya husse att valla in ankorna till kvällen. Hon kommer till genuina djurmänniskor som lovaar att hålla kontakten, både med Hittehund och den nya familjen.
 
 
Nu i mitten av september när hon bott in sig lite får vi mms med en bild på Sanja tillsammans med sina nya kompisar, fåren. Hon hade lite svårt att läsa av dem ifrån början. Daisy ska snart hälsa på familjen igen. Under tiden gör Jenny som volontär inom Hittehund en telefoninterju med Mikael:
 
"Husse berättade att det går otroligt bra! Han säger att det var kärlek vid första ögonkastet, och att det fortfarande känns sanslöst bra! Sanja är en väldigt vänlig hund, och hon har redan lärt sej vart tomtgränserna går. Har husse koppel med sej, går hon till tomtgränsen och väntar där. Då vet hon att dom ska ut och gå. 
Husse och matte håller på att vänja henne vid fåren, i sakta takt för att i framtiden testa om Sanja visar intresse för att valla. Men allt sker på Sanjas villkor och i hennes takt. Man hör på husse att han är otroligt förtjust i Sanja. Och matte ropar i bakgrunden att dom älskar henne! Sanja verkar ha hittat drömhemmet!"
 

 

Kommentarer
Postat av: Eva Karlsson

Underbar berättelse! Tårarna rinner. Massa nospözzar till den fina Sanja och Kramar till Matte och Husse <3

2012-09-22 @ 16:00:21
Postat av: Kari Katralen

Vad underbart! All eloge till fd matte med familj, nya familjen och Hittehund! Jag kommer mycket väl ihåg Sanja från hemsidan, hennes ögon och beskrivningen. Att ta ett så oegoistiskt beslut att omplacera en hund som man älskar måste vara otroligt svårt, men är så fint. DET är kärlek det!

2012-09-22 @ 16:15:35
URL: http://svorskan.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0