Httehund´s Chibby önskar god jul!Hittehund´s finska lapphund Chibby önskar god jul tillsammans med sina hundkompisar!

Hittehund´s Hanna, en julsagaText: Christine Leijd

Jag hoppas att ni alla ha en skön julhelg. Själv unnar jag mig några lediga dagar efter minst sagt en intensiv tid innan julafton.

En kort tid innan jul blev beardedcollien Hanna aktuell genom Hittehund, och det brådskade. Jag hade tre personer jag kom att tänka på omgående som känner rasen och som jag trodde kunde vara bra för Hanna. Den främste i ledet var Dennis, Zingos husse. Dennis har ju haft bearded collie innan han fick Zingo genom Hittehund för tre år sedan. Dock var Zingos rädslor och aversion mot andra hundar något som kunde stå i vägen.

Dennis åkte med kort varsel till Östergötland 60 mil tor för att hämta Hanna.
Zingo fick hos Dennis mamma, och så flyttade Hanna in.Just nu vänjs hundarna vid varandra i lugn och ro på neutral mark ute,Något som går förvånandsvärt bra. Zingo som med sina rädslor för andra vovvar saknar hundkompisar helt, och Hanna som på kort tid fått vandra mellan flera olika hem.... börjar finna varandra, och kunna dela på en lugn trygg husse! Vi hoppas det fortsätter lika bra....

Hittehund´s Vida provar sängenLilla dalmatinerflickan Vida provligger sängen hemma hos Henrietta där inskolningen steg för steg går bra. Familjens hundvana katter var modiga i början och stod stilla, men Vida har nu lärt dem att springa för en hund med fläckar.Rara volontärer! Tack Angelica!"Börjar ni få julstämning? Det börjar jag! För igår så julpyntade vi och hängde upp julgardiner. SÅ nu är det bara lite jul-godis-bak & julskinkan kvar att göra. Julkorten är skickade och ikväll slås de sista klapparna in. JUST DET – jag skall bara köpa Magnus paket med. Julradion står på hela dagarna & kvällarna – det är ju så mysigt med julmusik..."

Den här bilden som är copyrightskyddad och texten som är från Angelicas privata blogg snodde jag precis. Någonstans i Västra Götaland sitter Angelica och julmyser, och hon är en eloge värd som mitt i allt stök avbryter för att ta bilen ända upp till Tanum imorgon bitti till ett hundpensionat där hundarna Camilla och Martine sitter och firar jul sedan deras husse dog. Angelica är en enormt skicklig hundfotograf och tack vare att hon så snart innan jul tar sig tid att fotografera och videofilma hundarna har de en liten chans att få nya hem.
Och jag måste säga att jag tycker det är fantastiskt med så hängivna volontärer vi är omgivna av inom Hittehund, som arbetar året om.

Angelicas privata hemsida: www.icca.se

Julhälsning från Hittehund´s Ida och matte Annika!
Utvärdering av bearded collien Hanna

Gjord av Agneta Damberg på Ängdalen Häst och hund

Min iakttagelse om Hanna:
 
Kontaktsökande, arbetsvillig, ganska trygg i sig själv.
Kom fram och hälsade på ett trevligt sätt. Nyfiken på oss. Visade ingen osäkerhet eller rädsla för människor.
Ville gärna sitta och bli klappad, länge.
 
Hundar leker på olika sätt. Vallhundar kan ha svårt för andra hundar och även bli missförstådda själva. Hanna trivdes inte med den andra hunden i familjen, de var alldeles för olika. Jag tyckte att hon var tydlig i signalerna men den andra lyssnade inte.(En unghund)
 
Jag tror att Hanna skulle behöva få lägga sin energi på lite nosövningar, tex spår. Då skulle hennes "problem" med att valla i bilen och att jaga bollar, minska. Att leka med boll själv  eller att få den kastad är alldeles för stressande för de flesta hundar. Det finns betydligt bättre aktiviteter, som gör hunden trött på "rätt" sätt!
 
Beardisar ser väldigt söta ut, men som de flesta andra hundar mår de bäst av att ha ett slags arbete. Hunden kommer att bli ännu trevligare då!
 
Vallhundar har låg bit-tröskel. Det är för att de använder munnen när de vallar. (Nafsar i haserna på djur!) Det är bra att känna till eftersom man lätt kan få ett nyp om man pressar dem för hårt. Här gäller samarbete och att bygga förtroende.
 
Med rätt person, som har kunskaper om rasen, kommer detta bli en drömhund.
 
Agneta Damberg


  

Jul med Hittehund´s AstridSå här i jultider kom årets första digitala julkort från våra hundägare, och bilden var så rar att den snabbt fick pryda vår framsida. Hittehund´s Astrid som jag senast träffade i somras eftersom hennes familj kommer förbi här med sin husbil varje sommar mår fortfarande bra. Och små ljusglimtar när våra befintliga hundägare ger sig tillkänna med en bild och några rader betyder oerhört mycket.

Särskilt denna period när det är extra stort behov för Sveriges hundar att få trygga och stabila nya förhållanden. När alla andra börjar längta mot julen och julefriden, är det med ett visst missmod och sorg för oss som arbetar med omplaceringshundar, då det mycket paradoxalt är en tid då extra mycket hundar avlivas i juletid. Då är det svårt för den riktiga julglädjen att infinna sig då man hela tiden är medveten om nya akuta omplaceringsfall. Av den anledningen kommer vi inte ha helt stängt under jul och nyårshelgerna. Vi har naturligtvis inte praktisk möjlighet att vara avstjälpningshem för hundar vars ägare i jultid akut vill lämna sin hund någonstans. Men ibland räcker det med ett löfte om ev hjälp efter nyår, och att tala med människor som av någon anledning kommer i extra kris känslomässigt under storhelgerna. Och på så sätt undviks en del onödiga avlivningar.


Telefontid denna veckan

Nu är det snart jul, och den årstid då trycket på oss är som störst, och behovet av akuta omplaceringar ökar. Vi har ringa möjlighet att hjälpa alla hundar och familjer så här års, men gör det vi kan.

Vecka 51 16-20 december har vi telefontid på tel 075-75 75 303 dagligen kl 15-17 då det är säkrast att ringa. Övriga telefontider för slutet på året kommer strax online på hemsidan.


Besök av härliga Tubbe som söker hem!Jag kommer uttrycka mig lite mer utförligt om Tubbe i Grantorps blogg, men inte ikväll då jag är trött efter dagens intryck. Men som rubriken säger, HÄRLIGA Tubbe.
Mjuk och känslig inkännande hundpojke som inte är så van vid hundmöten som går bra, och därför blev positivt överraskad av mina två tikar. Han hade ett jättebra språk med dem och var lyhörd.

Tubbe var lika mjuk, smart och rolig som själv rasen inger ett kantigt och vasst uttryck pga den långa nosen. Nosen som smygandes kom efter godbitar och de små ögonen som intresserat plirade och var villig till både kontakt och lite enkla övningar.

Tubbe lade sig ned när Lycka glatt gnyende närmade sig. Lycka avger alltid snälla vänliga dämpande signaler och han blev mycket förtjust i henne omgående. Helt lösa sprang de tillsammans i skogen, både busade och samsades vid godisutdelning.
Sedan fick han träffa Sascha 11 år. Sascha som oförfärat springer rakt fram till hundar, bökar på dem med tassen, knixar med rumpan och vill leka, rätt brutalt, och ibland högljutt skällande ifall inte hunden svarar på lekinviten. Då blev Tubbe lite rädd. Han sprang mellan sina familjemedlemmar och hoppade upp mot dem och bad om råd, sökte stöd som skulle bekräfta obehaget med den 11åriga sturska tiken som sa till honom, som ville tvinga honom att leka jaktlekar. Men hur ovan han än är vid lek med andra hundar hade han genomgående ett bra hundspråk och gjorde ingenting fel.

Tubbe uppförde sig som en mönsterhund och ingav ett fint och känsligt intryck. Men när han åkte härifrån var han så full av intryck att det var en slöja över blicken. Att få leka med två nya hundar och åka en så lång biltur tar ju på krafterna.

Tubbe bor kvar i sin befintliga familj, men i februari kommer hans matte bli sambo i hus, och då ingår en annan hund som Tubbe helt enkelt inte går ihop med. Efter idag är det för mig solklart att Tubbe år ihop med andra hundar. Kanske inte alla hundar, men rätt sorts hundar med ett lugnt och tydligt språk, och varför inte en snäll och vek tik? Tubbe är en vek hund men utan rädslor för skott och dylikt. Han är mild på ett trevligt sätt.

Jag filmade lite under dagen, och det kommer online strax!

Bo gör hembesök i Skåne just nu!Bo och hans fru som tog hand om Hittehund´s Sasha i några månader som fosterhem innan han fick en egen familj i Skåne bor i Göteborg och är pensionär. Som sådan har han gott om tid, och har därför fått som sysselsättning att följa upp flera av våra hundar.

Hittehund´s Tess med matte fick besök för en kort tid sedan, och i dagarna är turen kommen till Hittehund´s Hampus med hans husse Hans-Åke. Vidare ska han försöka få fatt i Hittehund´s Papillon Daisy, som jag fick ett långt vanligt brev med foto från i förra veckan och se om det passar med besök.

Eftersom Bo är nere i Hässleholmstrakten just nu uppmanar jag att de av våra hundägare som själva har tid och intresse att visa upp sina hundar på en promenad eller fika, att höra av sig till mig. Någon jag har sökt är Hittehund´s Pärlan med matte Åsa. Då jag misstänker att hon håller sig uppdaterad med vår hemsida passar jag på att be henne höra av sig. :) Jag brukar annars alltid hitta Åsa på chattprogrammet msn om kvällarna, men hon har varit offline där. Åsa, skaffa Facebook!

Maila Christine på adressen info@hittehund.nu om du bor i Skåne eller Västra Götaland och vill ha uppföljning av din hund, oavsett vilket år du tog hand om den. Nya uppdateringar om gamla utplacerade hundar är jätteintressant! Eftersom Bo åker regelbundet ned till Skåne då han har sin shetlandsponny där är det aktuellt även längre fram.


Frågor om Tubbe?Imorgon, tisdag ska jag få tillbringa en eftermiddag tillsammans med Tubbe och hans nuvarande familj. Tubbe söker hem, och för att lära känna honom bättre, samt låta honom träffa lite andra hundar ska han få träffa min diplomatiska lilla Lycka.

Det är ett bra tillfälle för er som är intresserade av Tubbe att ställa specifika frågor så kan jag ta reda på mera. Man får alltid en helt annan känsla för hundarna när man umgås en dag med dem och ser dem interagera med en själv, med mina djur, och i en ny miljö.

Tubbes familj har tålmodigt väntat på att jag ska bli frisk. För den som övertar Tubbe finns hans befintliga familj som en stor resurs när det gäller hans tidigare bakgrund som är väl dokumenterad sedan han var liten valp. Det är alltid en trygghet när man tar över en vuxen hund, att man kan få svar på alla sina frågor bakåt i tiden.

Det ska bli spännande att få träffa duktiga Tubbe som imponerat på mig stort på de videoklipp jag sett hittills!

Christine

AKUT På väntelista
Camilla (född 2007.03.04) och Martine (född 2005-10-07) är två blandrastikar vars husse plötsligt dog nyligen. Martine är blandning av setter, bordercollie, dalmatiner och Camilla som är hennes valp hade en pappa som var blandning mellan bordercollie och golden retriever.

Hundarna är uppvuxna på landet i Tanums kommun och behöver väldigt snart nya familjer. Mer information kommer fortlöpande. Vi ska trots att jul och nyår står för dörren försöka få ihop en träff och fotografering av hundarna. De kommer att veterinärbesiktas den 17 december.

Vi hoppas att vi kan hitta familjer till hundarna trots att Tanum ligger utanför vårt egentliga verksamhetsområde och ligger avsides till. Det räcker med att se på bilden och hundarnas ögon så blir man för berörd för att inte göra ett gott försök.
Chester & Kenzo hälsar från Småland!Både Chester & Kenzo är adopterade genom Hittehund, fast olika år. Men det kan man inte tro när ögat möter 2 så snarlika goldenpojkar!


Hittehund´s Wilma och agility i Frankrike!Lilla Wilma har anpassat sig bra till sitt nya liv bland de franska vingårdarna! Hon har påbörjat lite roliga hundkurser och matte berättar stolt att hon inte är rädd för någonting och att hon älskar agilityklassen!

Texas inte längre aktuellIbland finns det en tidsmarginal hos den som behöver omplacera sin hund. I Texas familj var den tre veckor som han har legat på vår hemsida. Inget hem genom oss finns i sikte tyvärr då det inte står folk på kö efter enorma blandrashundar...

Texas familj har nu valt att gå genom föreningen Hundfrämjandet som tar över ansvaret. Texas är en valp efter en tik de har placerat ut, så vi önskar Texas fortsatt lycka i livet, och hoppas att ett bra hem finns inom räckhåll.

RSS 2.0