Coffi hälsar på i sitt blivande hemI slutet på augusti åker vi upp till Alnön, Husse Peter, Coffi och jag för att hälsa på och ge Coffi möjlighet att bekanta sig med sitt nya hem. Resan blir tur och retur samma dag, men vi får ändå ett antal timmar tillsammans.

Bild:Peter Möller


Vi blir väl mottagna av Ninna med sönerna Rasmus och Viktor till deras trivsamma hem. Det ligger förväntan i luften och återseendet med Coffi blir glatt. Coffi springer runt och ”nosar in” sig och är lite uppvarvad efter den 40 mil långa bilturen, som han för övrigt klarar med den äran, lugn och fin.  ”Lillhusse” Viktor tar med honom ut på tomten, så han får bekanta sig. Mycket spännande var det, denna första gång i nya hemmet.

 

Men snart lugnar han ner sig och slår sig ner vid bordet där vi satt oss för att fika och prata. Tips och frågor bollas runt. Och nya matte Ninna berättar att hon planerar att ta med Coffi till Hundens hus i Sundsvall och en kortare orientering på ett par timmar kring deras kursutbud, för att se vad som kan passa för Coffi. För trots sin ålder är Coffi en mycket vital och sprallig herre, både fysiskt och mentalt. Att gå en kurs eller flera är väldigt roligt och ett bra sätt att få kontakt och lära känna varandra, hund och människa.

 

Bild: Peter Möller


Vi tar en promenad i omgivningarna och går ner till vattnet och stranden. Kul tycker Coffi och passar på att både gräva och känna på vattnet.  Lite lek blir det också tid för.

 

 

 


Bild:Peter Möller

 

När när vi sen går hemåt igen, så går Coffi på kommando fot vid Viktors sida.

Det ser ut som de kan komma att få roligt ihop, de här två.

Kommunikationen mellan dem håller på att byggas upp och Viktor är väldigt engagerad i Coffi och har ett bra och mjukt sätt.

 

 


Det både känns och syns att hela familjen är engagerad i och välkomnar Coffi från hjärtat.

Nya matte Ninna har ordnat med praktiska saker som dagmatte och hundfrisör. Och för att det inte ska bli allt för mycket nytt för Coffi på en gång så får han de första veckorna följa med Ninna till jobbet. För att sedan i lugn takt introduceras hos sin dagmatte, Ninnas mamma. Som ju Coffi kommer att få lära känna också genom att de kommer på besök.

 

Med i bilen upp till Alnön fanns också böcker som Coffis nuvarande ägare gärna lämnar vidare: Aktiveringsboken av Memea Mohlin och Hilde Nyboms rasbok ”Irish Softcoated Wheaten terrier”. Bra läsning och böcker med många tips. Coffi kommer också att få med sig sitt trimbord och allt som har med skötsel att göra och det saker han är van vid.

 

Här har vi två familjer som gör sitt allra bästa för att Coffi, trots avståndet, ska få en mjuk flytt och en så bra start som möjligt i sitt nya hem.

 

Efter en god måltid sätter vi oss i bilen igen och börjar hemfärden mot Stockholm.

Snart får Peter och Coffi åka denna sträcka igen, för den 2 september flyttar Coffi till Alnön.


Text: Ewa Thomasson

Bild: Ewa Thomasson & Peter Möller

 

 

 


Hittehund´s Fritz 16 år!

Den här veckan fyllde Fritz 16 år hos sin nya matte Ann i Borås!!!
Bilderna kommer ifrån ett hembesök Bo Svensson gjorde i januari i år, och när jag jämför dem med när Fritz fick hem som seniorhund för några år sedan ser jag ringa skillnad.
Som Bo berättade efter sitt besök:

" Eftersom Fritz är till åren kommen så har han ju vissa krämpor, hör dåligt och ser dåligt samt har dåliga höfter men är ändå väldigt sällskaplig och gillar promenader så gott det nu går.
Nära bostadsområdet finns det fina promenadvägar
Han saknar även några tänder men ser ut att må bra och äter med aptit
Fritz har det bra på sin ålders höst."
Fritz förra husse blev hemlös och Fritz bodde tillsammans med sin husse på gatan innan han lämnades till en fosterfamilj och sedan fick hem genom Hittehund hos Ann och tiken Ronja.
När man vet bakgrunden värmer det extra att få se att han verkligen får sina gyllene år och kan vara trygg.

Lycka till Sissi!

Jakthunden Sissi har nu bott hos sin nya husse sedan mitten på februari. Under lördagen ska hon släppas lös i sin träning till jakten med en ny pejl som husse köpt till sin princessa.
Sissi har visat sig ha jättefina anlag till harjakt, och med en trevlig jägare som husse kommer hennes egenskaper till sin rätt.
Så även Sissi som var en icke rumsren beagle med svår seperationsångest kan få en husse som älskar dem över allt annat och formar om dem till bra jaktkompis och livskamrat.

Hittehund´s hittekatt "Ivan" behöver mat och husrum

Sedan tre veckor tillbaka har vi fått vetskap om en hemlös katt som håller till utomhus i en skogsdunge i Hägersten i södra Stockholm. Hittekatter och hemlösa katter är ett stort problem, och vi arbetar i huvudsak för hundar. Just denna katt har dock fångat mångas intresse i kvarteret då den är ögonfallande vacker, men mycket skygg och förvildad.
Vi har börjat att mata in honom på samma plats vid samma tidpunkt, och nu när katten som den pensionärsdam som matar honom vet att han får mat kommer han punktligt som en klocka, men håller sig på behörigt avstånd.
När katten började att matas åt han kopiösa mängder, men har nu gått upp jättebra i hull. Han får dagligen torrfoder, blötfoder och kattmjölk och emellanåt räkor.
Det allra värsta scenariot skulle naturligtvis kunna vara att Ivan är en honkatt, som är dräktig, och det har man inte kunnat ta reda på eftersom hon snabbt rusar iväg om en människa närmar sig.
Pensionärsdamen som matar henne får vara kvar på platsen och se henne äta men så fort någon annan närmar sig smiter hon undan.
Damen som matar henne har inte gott ställt och skulle gärna vilja ta hand om katten. Det är dock två saker som hindrar; att hon har allergi och astma och egentligen inte har råd med den utgiften. Hon är mer känslig för vissa katter.
Nu när vi har blivit uppmärksammade på Ivans situation ska vi försöka göra något åt saken. Just nu är det ännu inte kallt ute även om det blir allt kyligare på nätterna. Planen är att Hittehund ska kunna bidra med torrfoder och blötfoder till katten tills vi har hittat ett fosterhem som har vana av att hantera skygga katter. Katten behöver förmodligen kastreras, chippas och vaccineras.
Ivan kommer med all sannolikhet att behöva fångas i kattfälla. Vi håller tät kontakt med pensionären som stödmatar och håller kissen under uppsikt så det inte föds kattungar utomhus, ifall det nu skulle visa sig vara en honkatt.
Det är dyrt att göra iordning en katt för en ny familj, det är svårt att hitta fosterhem som har tid, kunskap och intresse, och det är ännu svårare att hitta ett permanent hem. Men det är ännu svårare att blunda för en katt och en situation som faktiskt måste lösas.
Vi kommer att lägga ut några donerade böcker på Tradera som säljs för Ivans räkning, och när vi har en tillräcklig budget kan vi låna eller hyra en kattfälla och fånga in kissen. Man kan iallafall göra punktinsatser, och bilderna på Ivan togs igår med bra zoomobjektiv. :)

Snabba lösningar -finns de?


Goldentiken Molly och tollaretiken Inka är inte aktuella för omplacering genom Hittehund längre. Deras matte hade så stor brådska att omplacera hundarna att vi lade upp dem på hemsidan med en gång utan att ha träffat dem vilket naturligtvis är brukligt innan.
Vi fick stor respons och lade ned en hel del arbete på att prata med familjer i väntan på att vi kunde träffa hundarna och utifrån dem avgöra vilka familjer som var aktuella.
Tråkigt nog hade inte matte tid att låta någon träffa hundarna ifall de inte åkte omgående .......
Hela denna vecka har vi fått mail, samtal och även sms om hundar som måste omplaceras omgående och helst igår. Det låter brutalt men när någon ringer och vill omplacera en hund och vi ges ingen eller liten marginal, utan man bara vill ha en snabb lösning för egen del, utan tanke på hunden, då känns tiden meningslös eftersom man kunde ha hjälpt en annan hund som man istället behövde neka.
Nu inför terminstart exploderar behovet av snabba lösningar. Och vi kan inte alltid erbjuda dem då vi inte vill omplacera hundar chansartat.

Sackos ev inskolning


Text: Christine Leijd
Till vår glädje går inskolningen av Sacko väl trots avståndet mellan Linköping där han bor i sin fosterfamilj och Uppsala där hans ev nya familj bor. Sacko är tidernas svåraste hund att omplacera beroende på en del olika faktorer. Alexandra och hennes sambo har till allas glädje köpt ett lantligt beläget hus, och det ökar prognosen för att Sacko ska trivas i en mer störningsfri miljö.
Sackos fostermatte Charlotte och hans kontaktperson Lena Magnusson vill dock att hans nya familj är mer än medvetna om Sackos nackdelar, så som livet har format honom. Det är därför omplaceringen går i lugn takt, så att all information finns med. Alexandra kommer nästa gång till Linköping där de får se Sacko i den miljö där han är som minst till sin fördel med utfall och skall i hundmöten.
Inget är skrivet i sten, och det är först efter en ev flytt och veckorna och månaderna därefter som någon kan veta hur det går.
Men för stunden känns det positivt och det nya huset är inflyttningsbart i början av september.

Coffis omplacering

Text: Christine Leijd
Äldre trevliga seniorhundar som Coffi kan omplaceras. Rätt snart efter att vi presenterade honom på hemsidan fick hans kontaktperson Ewa kontakt med en presumtiv matte från Sundsvall. Efter att vi fått ett jakande besked från Johan som hjälper oss med punktinsatser från Jämtland att han skulle kunna åta sig en uppföljning i Sundsvall, vilket är avgörande för alla våra placeringar bad vi Ninna komma ned till Stockholm.
Första mötet mellan Ninna och Coffi gick bra, så strax därpå åkte hon ned igen tillsammans med sin son och stannade hela dagen för att lära känna Coffi och hans familj fick lära känna dem.
Nu på lördag åker Coffi upp till Sundsvall hem till Ninna på besök, och Ewa följer med i bilen. Om allt fortfarande ser bra ut är det tänkt att Coffis husse åker upp till Sundsvall igen den 2 september, men åker hem utan Coffi.
Det är ju ett visst avstånd mellan Stockholm och Sundsvall och det är inte alltid de intresserade familjerna är intresserade av att genomgå en adoptionsprocess för att få sin hund. Men i det här fallet togs möjligheten att lära känna varandra innan ett övertagande väl emot.
Ifall allt faller väl ut kommer Johan, som till vardags arbetar som djurskydds och miljöinspektör, att få besöka Coffi senare i år.

Zcarlet

Zcarlet kommer snart att presenteras med en beskrivning på hemsidan. Hon söker hem och finns i Kopparberg

Tess och Chessan placerade

Schäferblandisarna Chess och Tessan är nu placerade men ej genom Hittehund. Deras husse har ju varit inlagd på sjukhus hela tiden och hundarna har bott själva i hans hus om dagarna och hämtats hem till kvällen av uppfödaren till hundarna. Det har ju inte varit idealiska förhållanden för hundarna.
Nu bor Chess och Tessan på landet tillsammans med flera av sina kullsyskon istället och vi får önska dem allt gott och hoppas att de kommer att trivas där.

RSS 2.0