Tillbaka efter påskledighet!

Ni som inte följer oss på Facebook har inte fått så mycket nyheter på sista tiden. Det beror på att webredaktionen har haft en lång och välbehövlig ledighet påskveckan, så varken blogg eller hemsida har uppdaterats!
Det har ju varit fantastiskt varmt och soligt väder, och då blir tiden inne vid datorn automatiskt mindre.
Nu är dock vardagen tillbaka, och i fortsättningen kommer bloggen vara mer levande. Som det lutar åt just nu kommer vår verksamhet att kunna vara öppen även i sommar. Det är flera hundinstruktörer som har hört av sig och erbjudit sig att ta emot fosterhundar under sommaren, och vi kommer på vissa orter behöva förstärkning eftersom medarbetare har familj, semester och annat, vilket är en anledning till att ha stängt om sommaren och bara ägna oss åt uppföljning. Men vi hoppas att kunna ha öppet hela sommaren, då det är en bra tid för en hund att skolas in i en ny familj då många kan ta ut sin semester då.

Zita, 6årig schäfertik söker hem

Beskrivning av Zita

Vi tackar fotograf Jessica Sjöö för hjälpen med de fantastiska bilderna på Zita!Är du intresserad av att veta mer om Zita? Maila info@hittehund.nu eller ring under vår telefontid vardagar kl 14-17 på tel 076-76 77 111

Zita är husses käraste ögonsten. Men sedan flera år tillbaka har hussen varit sjuk, vilket har påverkat hela familjen, och i synnerhet Zita. Husse är drabbad av en allvarlig sjukdom, han har njursvikt och får dialys i väntan på en organtransplantation med en ny njure. Zitas husse mår inte alls bra, och matte har fullt sjå att få hushållet och vardagen att fungera. Sjukdomen hos husse och den förändrade vardagen gör Zita orolig. Hon förstår inte vad som sker. När husse reser sig följer Zita med, och trots att husse är sjuk ligger han på alla fyra och försöker leka och kela med sin hund, men han räcker inte längre till. De måste ge upp Zita, och i kontakt med uppfödaren har de rekommenderats avlivning då de inte anser att det går att omplacera en hund som fyllt 6 år.

Vilket vi vet, går alldeles utmärkt. En älskad hund som alltid har haft det bra och blivit väl hanterad är de hundar som anpassar sig bäst till en ny familj.

Zita har bott hos sin familj sedan hon var valp. Hon har varit en sällskapshund, och en väldigt älskad sådan. Hon är en rätt klumpig men godhjärtad hund. Zita fyllde 6 år i januari och har aldrig varit sjuk. Hon har en befintlig försäkring i Agria som en ny familj kan ta över utan karens.

Zita har varit en fullvärdig familjemedlem under åren. Hon har fått en fri och kärleksfull uppfostran. Varje morgon startar Zita med en smörgås som antingen matte eller husse brer åt henne. Annars äter hon Royal Canins torrfoder. En gång blev hon väldigt dålig i magen av ett jätteben i oxhud som hon fick i julklapp av familjen, men annars är hon bra i magen.

Hon är inte rädd för skott eller höga ljud. Som de flesta schäfrar tycker hon om att få vara med, men hon kan även vara ensam hemma. Just nu är det en hel del sjukhusbesök för husses räkning, och när familjen väl är hemma är Zita orolig och travar hack i häl på husse. Hon skulle behöva få en ny familj där alla är friska, vitala och har gott om tid för henne. När Zita är själv vaktar hon huset och skäller om någon tar i ytterdörren. När familjen åker iväg står hon och kikar i fönstret på andra våningen.

 

Om natten brukar Zita sova i en egen soffa som är hennes. Ibland ligger hon nedanför mattes säng för hon vill som den vallhund hon är, ha lite koll på sin flock. Ifall någon är borta väntar alltid Zita på att den sista ska komma hem, hon går inte upp och lägger sig förrän alla är hemma.

Zita är en mjuk och mysig hund som hennes familj beskriver med stor kärlek. Hon har alltid fått vara delaktig och fått vara med, även vid måltiderna då hon tigger lite. Lillhusse brukar ofta låta henne slicka hans tallrik så det är hon van vid, och hon har alltid fått smaka rester efter middagen.

En liten egenhet Zita har är att när hon ser frukt på fruktfatet kan hon inte låta bli, utan ibland råkar hon sno ett runt äpple som hon förflyttar. Matte har haft överseende med detta eget införskaffade kosttillskott, och Zita nöjer sig med frukt. Hon har aldrig tuggat sönder något som skor eller så.

När de är ute och går kan hon dra i kopplet inledningsvis, men lugnar sig efter ett tag. Under sina första år fanns det fler hundar i familjen. Zita kan i hundmöten med främmande hundar blåsa upp sig på schäfrars vis och berätta att hon finns, men det är hanterbart. Hon är vänligt sinnad. Hon har aldrig rymt ifrån sin familj utan håller dem under uppsikt även om hon gärna använder sin nos och älskar att bara strosa runt och sniffa.

 

 

Karaktäristiskt för just Zita är att hon är klumpig och alltid har en förmåga att trampa folk på tårna. Hon har en benägenhet att välta ned saker med sin svans och vet inte alls om hur stor hon är. Hon är också väldigt glad och ivrig. När hon ska få påfyllning av vatten kan hon genomglatt snurra runt runt tills skålen står på golvet och behöver bli förmanad att sitta stilla tills vattnet står där det ska. Likså när maten ska serveras, men hon är lyhörd och duktig och väntar på ett varsågod efter att ha fått sitta.

Zita är van vid, och älskar verkligen att åka bil och är inte det minsta åksjuk. Hon tycker om att få besök och vaktar sitt hem men har ett snällt sinne. Hon avskyr att få klorna klippta, är kittlig och står helst inte still och samarbetar, och i dagsläget är de lite långa. Matte brukar nyttja möjligheten att få hembesök av veterinären och det tycker Zita fungerar bra.

Hon gillar inte att gå ut i regn och blåst. Hon avskyr att bada både i badkar och i havet. Hon hämtar gärna pinnar i havet och leker i strandkanten men vill helst inte simma.

Katter springer hon gärna efter, men inte med ont uppsåt, hon skulle aldrig bita dem, och har aldrig nafsat eller bitit vare sig djur eller människor.

 

Zita bor kvar i sin befintliga familj i Staffanstorp i Skåne i väntan på en ny familj det är här man lär känna henne på plats. Hon vill ha en riktigt snäll familj som accepterar att hon är lite klumpig och som inte vill lära henne av med sina "olater". Hon är 6 år gammal och är van vid att få tigga lite och vara delaktig. Zita är en hund som familjen inte skulle skiljas ifrån ifall inte husses sjukdom gör att Zita inte får den tid och harmoni som hon behöver. Hon pratar mycket med sina tassar och är en personlig och sympatisk hund som är djupt älskad.

Zita är registrerad i SKK, i Jordbruksverkets ägareregister, är örontatuerad och har en befintlig försäkring i Agria. Hon vaccinerades senast 2009 och kommer vid sin omplacering att vara nyvaccinerad.

För att överta Zita vill vi att omplaceringen ska gynna henne på allra bästa sätt. Att man gärna har vana vid schäfer sedan innan, och använder mjuka metoder och röstläge i samspel med sin hund. Vi söker inte någon med ett "starkt ledarskap" och som "kan få pli på en hund", utan tvärtom en familj med väldigt gott hjärta, kärlek för hundar och som vill ha en livskamrat. Zita går säkert roliga kurser om hon får chansen. Hon är inte så van vid avancerad träning, men rasen som sådan är tjänstvillig och tycker om att samspela och är med på noterna. Vi arbetar ideellt och har inget vinstintresse i vår omplacering. När man övertar Zita är det viktigt för oss att man kan erbjuda henne rätt förutsättningar, att man har kunskap och gärna tidigare erfarenhet av rasen sedan innan, och att man har gott om tid och intresse för sin hund.

Det man förbinds till är att man i samråd med Hittehund har en på sin ort verksam hundinstruktör, och att man investerar i sin egen hund genom en kurs, så Zita får en fortsatt bra start i livet. Att man har en modern hundsyn och tränar sin hund med mjuka positiva metoder och är konsekvent, varm och trygg är en viktig faktor.

Generellt har vi en ålderspolicy att man bör vara över 25 år när man tar över en hund genom Hittehund och att barn, om de finns i hushållet, bör vara över 6-7 år, och gärna äldre så hunden har större utbyte av barnen i sin vardag.

Är du intresserad av att veta mer om Zita? Maila info@hittehund.nu eller ring under vår telefontid vardagar kl 14-17 på tel 076-76 77 111


Båtsmans historia, vi söker hans framtida familj!

Film på Båtsman när vi fick in honom:

 

 

Film på Båtsman idag:

 

 

 

Bild: Fosterfamiljens privata bilder samt Lars Eriksson

Båtsman är en stabil och harmonisk hund som inte farit illa mentalt. Vad vi vet om Båtsman är att han blev född i en kull med tre valpar. Uppfödaren blev sjuk och därför trädde de vuxna barnen in och sålde valparna. Detta kan vara anledningen till att kullen inte är vad vi vet, inregistrerad i Svenska Kennelklubben. Vi har försökt, med hjälp av Jordbrukverkets ägareregister spåra Båtsmans historia bakåt så gott vi kunnat.

Den kvinna som köpte honom som valp sålde honom när hon skulle flytta utomlands. Han var då runt 1 år och 9 månader. Den ägaren har vi ej kunnat få tag i.

Ägare nummer två har vi talat med. Hon hade Båtsman under 3 månader, sedan skulle hon skilja sig och hade inte längre tid med både barn och hund. Där bodde Båtsman i en barnfamilj med barn som var 5, 9 och 12 år. Hon berättar att han var jättesnäll hos dem, och att han var så bra med barnen som kunde göra vad de ville med honom. Hon sålde honom vidare vid skilsmässan.

Ägare nummer tre var en ung kille som strax därpå blev arbetslös och även han saknade förmåga att ha hund i ett längre perspektiv. Han fick dålig ekonomi och hade enligt egen utsago ej längre råd att utfodra en storvuxen hund. Båtsman blev här magrare och magrare och började fysiskt att må dåligt.

Vi har dock aldrig sett några som helst tecken på att någon, i något hem, skulle ha varit dum mot honom eller behandlat honom illa. Tvärtom har han en tillit och grundmurat förtroende för människor. Han har bara blivit såld till fel människor, som i sin tur inte haft omdöme att hitta ett varaktigt hem.

En flyktig bekant till ägare tre hade fattat tycke för Båtsman. Ynglingen var bara 18 år och bodde i ett eget hus på sina föräldrars tomt. Föräldrarna hade fått sladdbarn och bestod av en småbarnsfamilj som stod inför beslutet att skaffa hund. Då de hade många hundägare i bekantskapskretsen som hade hanhundsaggressiva hanhundar började de prata om att skaffa en ung tik. Då såg ynglingen sin chans att få hem Båtsman, och far över halva landet för att hämta hem honom till familjen. Och till familjen som enbart skulle ha en ung tik stolpade en jättemager sankt bernard in, en jättestor hanhund, och med långa spretande klor. Han var inte i god kondition, men en väldigt snäll och rar hund som de definitivt inte ville skulle komma tillbaka dit han kommit ifrån, men inte heller visste vart han skulle ta vägen. I ett längre perspektiv skulle de inte kunna behålla honom, så de ringde till Hittehund på en gång.

Båtsman kom till oss, och vi fick bara göra det bästa av situationen. Han gick upp flera kilo redan första dagarna vi hade honom, och han blev helt återställd med normal tillgång till foder. Vi övertog äganderätten till honom och ville starta om hans liv, och låta honom komma i god kondition fysiskt och landa ordentligt, lära känna honom så att hans slutliga familj skulle bli hans allra sista hem. Det är en fantastiskt trevlig hund, så hans personlighet och sätt gör att alla som träffar honom faller som furor.

Just för att den här hunden verkligen behöver ett livslångt bra hem har vi varit extra försiktiga i hans utplacering. Det får helt enkelt inte bli fel. Båtsmans starka sidor är att han är extremt social. Han är glad, kelen och tycker om närhet. För att kunna arbeta i lugn och ro kring omplaceringen var vårt mål hela tiden att lyckas omplacera honom inom Skåne där han befanns i fosterhem. Tanken bakom det var att vi långsamt skulle kunna slussa över honom från familj till ny familj. Vi ville att hans nya familj skulle ha möjlighet att besöka och umgås med honom i lugn takt, och verkligen knyta an till varandra. Att vi begränsade oss till Skåne gjorde att vi fick ett mer begränsat urval av alternativ bland de förslag som inkom. Under Båtsmans tid i fosterfamiljen blev det snart märkbart att han inte skulle kunna bo med en innekatt. Detta begränsade urvalet ännu mer då de flesta som har hört av sig även haft katt. Sedan kastreringen mår Båtsman bra och är lugnare, även i hundmöten, fast han vill fortfarande hälsa och leka i möte med andra hundar.

En så här pass stor och utrymmeskrävande hund behöver ytor att vara på, och egentligen har vi inte haft så höga krav på den familj vi söker. Båtsman fungerar ju fint även med yngre barn, vilket tom gör att vi kan tänka oss att omplacera honom i en familj där det även finns yngre barn, just för att han är trygg och bra kring barn. Dock kan ju barnen, om de inte är vana vid stora hundar, bli rädda eller omkullvälta av misstag vid lek.

Under tiden att vi har sökt efter RÄTT familj har Båtsman kommit i fin kondition. Han har gått upp fint i vikt, och är även kastrerad, och införsäkrad i Agria. Han är nu redo för en ny familj, men trots att vi lagt ned väldigt mycket tid på att prata med, utreda, och göra hembesök hos, eventuella familjer, har vi inte hittat rätt.

Besök vår hemsida www.hittehund.nu eller ring på 076-7677111 så berättar vi gärna mer om Båtsman.

RSS 2.0