Valter, 6-årig tax söker hem (Arvika)

UPPDATERING: Valter bor numera tillsammans med en annan strävhårig taxkompis och en pensionerad husse i Västmanland!

Om man är intresserad av att få veta mer är man varmt välkommen att ringa under vår telefontid vardagar kl 14-17 på tel 076-76 77 111. Det går även bra att maila till info@hittehund.nu

Valter är en snäll och godmodig strävhårig tax som är uppskattningsvis 6 år gammal. Hans nuvarande matte tog hand om honom för ungefär ett år sedan. Det var Valter själv som en dag kom vandrande till hennes hus på landet, gåendes genom skogen ställde hans sig på hennes trapp och väntade, och när han blev insläppt gick han frimodigt in, lade sig på en soffa, och sov.

Efterforskningar visade att Valter hade lämnat sin dåvarande familj på eget bevåg. Han hade ägare som inte tog så väl hand om honom pga egna privata problem. De i sin tur kunde bara berätta ryktesvägen hur Valter hade hamnat hos dem. Det var en berusad jägare som just skulle till att skjuta Valter, något som är inte helt ovanligt att usla jakthundar möter för öde, då var det en annan jägare som tog hem honom till sig.

 

Valter är en kelen och mycket vänlig hund. Han har precis varit hos veterinären för att vaccineras, och då visade det sig att han ursprungligen är från Danmark eftersom han har ett danskt chip. Vi vet inte ifall Valter är renrasig eller hur hans vägar har fört honom till Sverige. Inte heller ifall han används aktivt inom jakt. Vi kan bara utgå ifrån här och nu, och se vidare framåt.
Hans nuvarande matte har nyligen flyttat ifrån sitt hus i skogen och flyttat till en lägenhet i centrala Arvika. Hennes levnadsförhållanden i form av bostadsförhållanden och arbetstider kommer att förändras ifrån hösten, och det är därför nödvändigt för Valter att han får en ny chans i livet som sällskapshund, där han ska stanna för återstående liv. Strävhåriga taxar är inte bara envisa och uthålliga i många sammanhang, de brukar också bli riktigt gamla, så Valter har förhoppningsvis många goda år framför sig.
Valter är mycket människoorienterad och gillar folk. Han är en social och trevlig hund. Han har inte heller några problem med att lämnas ensam hemma.

Han är rumsren och pigg och alert.

Valter är dock en tax, något som innebär att han inte är automatiskt väldrillad och lydig, utan om man ska samarbeta med en tax får man vara både envis och ha humor, för det som karaktäriserar hela rasen är deras enorma envishet.

"Kommer kallad, men ej strax, ty född till slav är ingen tax", är en ramsa som är en mycket bra beskrivning av den strävhåriga taxen!

Valters nuvarande ägare tycker att han skulle passa mycket bra som familjehund eftersom han är social, knyter lätt kontakt med folk och charmar alla i sin väg. Vi kan anta att han skulle uppskatta den rollen bättre än att användas i aktiv jakt. Om man är aktiv jägare och bekant med rasen sedan innan brukar man rent krasst inte vilja börja att utbilda en 6årig tax. Men om man i en familj vill sysselsätta sin tax brukar deras naturliga talang för spår och uppletande kunna ge en rolig sysselsättning. Taxar har ofta ett stort intresse för att driva hare, vilket gör att man ofta ofrivilligt jagar hare tillsammans med sin hund, även om man inte är intresserad av jakt själv!

Valters matte har inte haft honom lös så mycket. Hon har använt rullkoppel, ett flexi på 8 meter så han får röra på sig i sin takt ändå. Eftersom det varit så mycket vargattacker i Värmland är man numera för aktsam för att ha sin hund lös i skog och mark, och särskilt varsam får man vara om jakthundar. Valter ska från tidigare hem ha varit van vid att bo i hundgård och att släppas i skogen.

Lydnad är inte Valters grej. Han kan inte ens sitt eller ligg. Han är också sedan sin nuvarande matte van vid att få sova i soffan eller i sängen. Det är något som är viktigt för Valter, närheten, att sitta tätt intill och sova med sin nya människa. Han sover tom helst på armen, så nära vill han komma.

 

Valter älskar människor, men han är försiktig. Han är inte burdus utan brukar gå förbi och ställa sig vid sidan om, och få kontakt, sedan dröjer det inte lång stund förrän han hoppar upp i famnen hos en ny person. Han är ofta fredlig och vänder rumpan till för att bli kliad.

Valter tycker om att följa med i bilen och åker oftast på passagerarsätet med ett säkerhetsbälte för hundar. Han tycker om alla aktiviteter som innefattar att han får vara med. Nu i sommar har hans nuvarande matte köpt en liten båt, som han följt med ut i, med egen flytväst. Matte beskriver att han är rolig att vara tillsammans med, humoristisk, och att han är enormt charmig.

När Valter kom till matte fanns det en gammal gammal katt hemma, som mest låg och sov och var mycket stillsam. Den katten är borta idag. Springande katter utomhus väcker hans jaktinstinkt och då ska han efter. Unga busiga katter vet inte Valters matte hur han skulle reagera på.

Det går bra att hantera honom som att duscha och schamponera, som han finner sig i lite motvilligt. Det går bra att klippa hans klor men matte tycker det är lite svårt att klippa dem då de är svarta och hon inte riktigt ser pulpan.

Valter är en matglad hund. Han är alltid bra i magen och äter just nu Doggy, som han äter torrt. Valter har precis varit hos veterinären och fick där utan anmärkning på allt, så han kommer att bli införsäkrad i Agria, en försäkring en ny ägare kommer att kunna ta över. Han har lite tandsten som man skulle behöva söva honom för att ta bort.

När Valter får följa med till arbetsplatser som kontorsmiljöer kopplar han snabbt av och lägger sig och sover. Matte har lärt Valter att han ska vila/sova när han inte får någon annan signal. När hon lämnar honom hemma sover han så djupt att han inte ens kommer och möter vid dörren utan sover kvar.

När Valter bodde på landet med sin matte vaktade han huset. Matte var själv ängslig och lite rädd, och då vaktade Valter när han hörde okända ljud. Sedan han flyttade in till Arvika och boende i lägenhet är matte tryggare och då är även Valter mer avslappnad. Det tog bara någon vecka för honom att acceptera okända ljud utifrån och bli van vid omvärlden. Han reagerar ej när det kommer post o dyl.

Valter är inte alls van vid att leka som en hund, med leksaker. Han har inget föremålsintresse alls och är inte alls förtjust i hundleksaker. Han är dock mycket intresserad av mat och godis. Att söka godis inne är roligt. Han gillar även sina tuggben som han gärna kastar omkring med.

Valters matte månar oerhört mycket om honom. Hon vill gärna att hans nya familj är engagerade och vana vid hundar. Matte tycker att det är lite genant att möta andra hundar och hundägare i stadsmiljö eftersom hon bara är van vid att ha egen hund på landet. Hon känner inte att hon kan läsa av eller vägleda Valter i hundmöten, utan vill att den nya ägaren är så pass hundvan att de förstår bättre vad Valter vill. Han viftar ofta på svansen i hundmöten och vill fram, och när kopplet tar stopp så skäller han. Eftersom de nyligen har flyttat och väntar på en egen lägenhet har de inget umgänge med andra hundägare, utan matte försöker bara passera. Hon känner sig inte så pass hundvan själv att hon kan läsa av de situationerna.

Matte flyttar till en egen lägenhet den 1 augusti, vilket innebär ännu en flytt för Valter. Hon skulle helst vilja att han slapp ännu en flytt så nära inpå en omplacering. Därför vill vi snarast utreda de familjer som hör av sig så man snarast kan träffa Valter i Arvika. Om man ordnar boende på plats kan man ju träffa Valter samma dag man kommer ned, sova på saken, träffa honom hela nästa dag, och om allt känns bra från alla håll, åka hem med honom.


Rocky söker (akut) nytt hem

UPPDATERING: Rocky fick ett hem genom Hittehund och bor numera tillsammans med hundkompisen Ricky!

Rocky är en 2årig kastrerad blandrashund i Stockholm som akut söker nytt hem. Därför kan man under helgen ringa oss på 076-76 77 111 för att diskutera Rocky trots att vi i vanliga fall inte har telefontid under helgerna.
Läs mer om Rocky här:
http://www.hittehund.nu/rocky10/index.htm
Det kommer fler nyfilmade videoklipp under lördag eftermiddag!


RSS 2.0