Vår resa med Chicco (RIP)

Våran resa med Chicco

Text: Husse Alex

Chicco kom till våran familj i Januari förra året, och har sedan dess vuxit till att bli en stor del av våra liv!

Christine ringde oss strax efter årsskiftet 2010-2011 och berättade att hon hade blivit kontaktad av en kvinna i Lund med en hund som hon trodde skulle passa oss. En blandning mellan Dobermann och Rottweiler. Han behövde omplaceras rätt raskt pga ändrade familjeförhållanden. Vi hade då varit utan hund i ca 4 månader efter Zak, vilken också var en hund adopterad via Hittehund!

Vi åkte och träffade Chicco på tisdagen den 4/1 -10, redan på fredagen därefter så kontaktade denna kvinna oss och frågade om vi ev. vill hämta Chicco, då det drastiskt hade blivit stressat för honom. Så vi hämtade hem Chicco redan 3 dagar efter första kontakten. Det kändes lite osäkert, det må jag säga. Dock så har både jag och min sambo Anna extensiv hundvana. Så det var absolut inga problem!

Chicco frodades hemma hos oss, det var så trevligt att se honom växa som hund redan dom första veckorna! Ca året gammal och fortfarande en "slyngel", helt klart!

I Juli 2011 så flyttade vi ifrån Landskrona, ut på landet. Till Revingeby, utanför Lund för att vara exakt... Chicco verkligen stormtrivs här ute, det visste vi sedan tidigare. Då detta ställe är Annas föräldrars, specifikt hennes fars föräldrahem.

I december 2011 så blir Chicco hastigt sjuk, i hög feber och vätskebrist. Han visar redan då symptom på försämrad balans, vilket naturligtvis blev länkat till febern. För 3 veckor sedan så började Chicco få vad som liknade epilepsianfall, det första kom efter eftermiddagsrastningen i skogen onsdagen den 29/2. Han bara föll ihop och var helt desorienterad, men vad jag tyckte var märkligt var att han hade inga muskelkrämpor som ofta kommer med ett epilepsianfall. Vi ringde givetvis och rådfrågade veterinär om detta, och hon tyckte det var bra att vi ringde. Så vi fick en tid dagen efter (tors 1/3). Kvällen var fri från andra incidenter. Torsdagen kom... Under tiden vi var på väg hemifrån och att vi kom fram till dörren på Lundabygdens djursjukhus, så har Chicco fått ytterligare 3 anfall. Väl inne väntandes på att vi ska få komma in till veterinär så får Chicco ett kraftigt anfall, så en utav deras veterinärer kommer ut och hjälper oss. Därefter får han givetvis komma in, då detta är något allvarligt...

Veterinären tar blodprover för att kolla så att det inte är infektion eller något annat som visar sig i blodet. Han blir även röntgad över bringa och buk. Allt ser bra ut! Vilket är lite förbryllande... Hon ringer då till Helsingborgs djursjukhus och bokar in en tid för en MR, så vi åker dit.

Väl där så får vi sitta och vänta, narkosläkare m.fl sitter tydligen i något möte. Hur som helst blir Chicco inlagd. Dagen därefter får vi hämta hem Chicco, utan MR gjord. Mycket pga att Chicco verkar ha åkt på en lunginflammation, därav den hosta han haft under en tid. Episoderna han haft säger dom är länkat till vad dom tror är en tumör i en testikel, efter undersökningar och ultraljud som gjorts. Detta tycker jag då personligen låter lite konstigt eftersom när jag tog upp det med att jag trodde han hade testiklarna kvar så skällde veterinären där i Helsingborg nästan ut mig, för att dom tog man ju vid kastrering.

Väl hemma och behandling påbörjats med div. mediciner och så, så blir Chicco bara sämre i balans och aktivitet. Detta tar vi också upp med Veterinären vi träffade först i Lund vid återbesöket på måndagen den 5/3. Hon tycker då att vi ska boka in ett återbesök ca 14 dagar senare för att se om fenemal hjälper mot dessa anfall/episoder han haft. Det verkar hjälpa under dessa 2 veckor, för att inga fler anfall påträffades efter den 5/3...

MEN! Chicco blir bara distinkt sämre och sämre, ramlar omkull här och där, snubblar nästan över allt han försöker hoppa över. Vilket var väldigt ovanligt att han gjorde.

Torsdagen den 15/3 så är Chicco så pass kass i balansen att han missar trappsteget på trallen och nästintill snubblar in i väggen! Detta är så pass obehagligt att vi ringer till Lundabygdens djursjukhus och bokar in en tid till Fredagen den 16/3 redan, istället för att vänta till måndagen, då vi har återbesöket.

Vi kommer dit med Chicco, och får träffa en annan veterinär. Hon tycker då att vi ska åka till Malmö för en CT (skiktröntgen) av Chiccos huvud. Får komma dit nästan direkt, och Chicco blir åter igen inlagd. Röntgen blir gjord på fredagen redan, men svaren kommer inte förrän på lördagen (igår). Resultatet är vad vi befarade, en tumör! Den satt dessutom så pass illvilligt att chanserna för att han skulle klara detta var små, och att han skulle vara sig själv efter detta var omöjligt att säga...

Så beslutet togs att han ska inte behöva lida av detta, utan det bästa för honom är att få somna in! Att låta detta få löpa och försöka behandla hade varit mer själviskt för mig och Anna än för Chiccos bästa. Så igår eftermiddag var vi och tog farväl av våran älskade lilla grabb, helt fruktansvärt... Han var SÅ lycklig att se oss! Det var helt ofattbart att denna lyckliga 2½ åring snart inte skulle finnas hos oss längre.

Denna helg har varit brutalt jobbig på alla sätt och vis, men jag tror att mycket av vad som håller en uppe... Det är just att för 3 veckor sedan så ställde både jag och Anna in oss på, det värsta tänkbara scenariot: att Chicco kanske inte överlever detta. Att det kan vara något värre än vad dom trodde var en idiopatisk epilepsi.

 

Så var än du befinner dig Chicco, må du vila i frid!

R.I.P Chicco

Född: 2009-07-10

Död: 2012-03-17


RSS 2.0