Bildhälsning från Hittehund´s Nemo!

Hej Christine!
 
Vill berätta att Nemo är en underbar hund! Vi har blivit en flock tillsammans med hunden Guita och hennes matte.
 
 
Långa härliga promenader vid havet, päls- öron och klovård, massage, och “prat”. När det händer saker runt om där vi bor och Nemo har lärt sig att inte skälla, så pratar han istället och för det mesta är vi inne på samma linje...........
Idag är det vår i luften och Nemo ligger på terassen. Snöstorm på väg i veckan, det är en lång vinter...
 
Soliga Österlenhälsningar
Ewa

Lite om vår inskolningsprocess

Lite om vår inskolningsprocess. Många privata omplaceringar går fel. Vi blir ofta kontaktade av personer som köpt en hund på Blocket, och där flera har ringt och man har fått bestämma en tid för att komma och hämta. Och alltför ofta stämmer inte beskrivningen av hunden, eller de tidigare ägarna och nya ägarnas synsätt på hundar och metoder skiljer sig så markant att hunden ändrar beteende. Ofta finns den tidigare ägaren inte att tillgå, man kan ha använt ett oregistrerat kontantkort eller man vägrar helt enkelt att svara i telefon, och vill inte få hem hunden i retur, utan den säljs åter igen vidare på Blocket. Det här ser vi hela tiden, och många hundar vandrar därför runt.

Den största anledningen till att det inte fungerar att köpa en hund genom privatperson på Blocket är för att det ofta finns en brådska med i bilden. Man ger sig inte tid att lära känna hunden, man ställer inte frågor på saker man hade behövt veta, och man känner inte hunden tillräckligt innan för att avgöra om omplaceringen kommer att fungera.

Alltför ofta finns det oärliga personer som är desperata av olika anledningar att "bli av med" sin hund, och man berättar kanske inte om det man själv har problem med, hunden kanske inte är rumsren, kan ha separationsångest, kan ha bitit människor, det finns helt enkelt väldigt många faktorer man måste ha med i beräkningen när man köper en vuxen hund, och man måste kunna avgöra om människor är uppriktiga eller om de som bilförsäljare drar till med det som låter bra för att bli av med varan.

Inom Hittehund försöker vi att undvika svaga faktorer. Det vi lägger tonvikten vid är att säkerställa hundarnas framtid, och att den nya familjen ska ha en rimlig chans att lära känna sin nya hund INNAN ett beslut om omplacering tas.

Vi lägger ned enormt mycket tid på varje hund, har alltid ett begränsat antal hundar inne för omplacering, och djupintervjuar tidigare ägare mycket grundligt om hundens vanor, personlighet, och svaga sidor. Vi träffar ibland hundarna återkommande gånger, vi lägger ned tid på att fotografera dem, och vi videofilmar även ofta hundarna i olika situationer som kan vara av vikt för omplaceringen. Detta noggranna arbete gör att många vänder sig till oss för att hitta rätt hund, då de får förtroende på det sätt vi arbetar på.

Det finns mycket information på vår hemsida om vår adoptionsprocess, och det vi berättar på facebook är bara en bråkdel av vårt arbete. Men i stora drag så vill vi kunna lägga ned lika mycket tid på den blivande familjen som vi lagt på hundarna, så vi kan göra en så bra match som möjligt. Men vi vill även att den blivande familjen lägger ned stort engagemang och tid på sin nya hund innan den blir deras. Det är det vi menar med hem med det lilla extra. Vi lägger ju inte ned all den här tiden för att en främmande person ska ringa och fråga när de kan komma och hämta hunden. Det är så det fungerar på Blocket, men inte hos oss.

Vi vill nämligen att den nya familjen ska ta sig tid att se alla sidor av hunden, vilket är det klokaste man kan göra om man funderar på att sig an en vuxen hund. Om man bor i samma län är det enkelt gjort genom flera täta besök, man träffar hunden hemma hos den befintliga ägaren tillsammans med en kontaktperson för Hittehund, man går ut och promenerar, man ser hunden tillsammans med andra hundar, i olika miljöer, och om man har en hund sedan innan kan hundarna träffas flera tillfällen på neutral mark och bli vänner innan hunden flyttar in.

Detta sätt att arbeta är att förebygga problem. Hunden behöver inte flytta runt på prov mellan olika familjer, utan flyttar efter en inskolningsperiod. Detta behöver inte vara en utdragen process utan det kan vara täta besök under en tajt tidsrymd. Men framför allt ser även den avlämnande familjen hur deras hund har lärt känna sin nya familj och blir glad när de kommer, och man får en hund som frivilligt skuttar in i sin nya bil till en familj den redan har lärt känna.

Eftersom vi är en rikstäckande förening är det vanligt att vi gör omplaceringar mellan olika län. Då är det upp till den familj som vill ha en hund att ordna boende på orten och lära känna hunden intensivt under en helg. Ibland kan man bo hos hundens befintliga familj, ibland kanske man har en vän eller släkting i trakten, andra tar in på hotell. Ibland vill den som lämnar sin hund se hur hunden kommer att få det och väljer att själv åka och lämna sin hund hos den nya familjen efter inskolningsperioden. Vi gör många långdistansadoptioner på detta sätt med stor framgång.

Vi får ofta frågor av typen "Hur löser vi frakten", och frågor om vi kan leverera hundar istället för att man själv uttrycker att man har ett så gott hem att erbjuda. Men vi vill att alla hundar ska ha en möjlighet att lära känna den familj de förväntas bo hos. Fördelen för hunden är att allt blir inte nytt samtidigt. Om den redan har lärt känna en familj så blir det bara miljön som blir ny, inte både miljö, rutiner och människor. Det minskar helt enkelt en del av stressen det innefattar för hunden att bli omplacerad.

I de fall en hund flyttar från familj till familj inom samma län är det brukligt att man på ett enkelt sätt kan skola in hunden genom flera besök, men även genom att den avlämnande familjen kan skola in hunden genom besök i den nya familjens bostad, så hunden helt enkelt blir tryggare. Vi har den erfarenheten att ju mer tid man lägger på detta innan hunden flyttar desto bättre klarar hunden sin anpassning.

De flesta personer, om man inte är svårt handikappad av sociala eller fysiska skäl har faktiskt möjlighet att delta i ett för hunden anpassat inskolningsprogram. Det går att resa, det går att bo över, det går att lära känna en hund, ifall viljan finns.

Så om du känner att det är ett sätt att ta över en omplaceringshund som passar dig, välkommen att höra av dig med en intresseanmälan! På bild är hunden Samson som är mitt upp i sin inskolning mellan två familjer i Stockholm.
 

Att ha råd att ha hund idag

Vi som omplacerar hundar har ofta väldigt rättvisa och höga krav på oss från familjerna som ger upp sina hundar för omplacering. De behöver veta hur framtiden kan se ut för sin hund, och att den är trygg i sitt nya hem. Vi omplacerar varje hund inviduellt, men vad som gäller vid varje omplacering, det är helt grundläggande att den nya familjen behöver ha råd att ha hund.
 
Som samhället ser ut idag är det många som blir långtidsarbetslösa, som är sjuka och har sjukersättning, och som lever på marginalerna. Man har inte så mycket överflöd när man lever på socialbidrag, akassa eller på sjukbidrag.
 
Många har därför inte råd att köpa en hund, och väljer därför att leta efter en så billig hund som möjligt på annonsmarknader som Blocket, eller försöker hitta en omplaceringshund för att hunden ska bli så billig som möjlig i inköp. Man menar på att man visst har råd att ha hund, men om man slipper inköpspriset kan man istället lägga pengarna på försäkring, kurser och foder. Men ofta har man ju inte pengar, utan det enda man har är tid. Det är enormt bra för en hund om den nya ägaren har tid, men i vårt arbete ligger ansvaret för hundarna oerhört stort.
 
Det blir mer och mer vanligt att samma grupp vänder sig till oss för omplacering, eftersom den sämre ekonomiska situationen gör att man behöver dra in på saker som det bättre fodret, man kanske har behövt säga upp försäkringen, och man vet att man inte ens har till självrisken ifall hunden råkar ut för något och insjuknar. Man vill inte skiljas från hunden, men känner att man måste det eftersom det inte finns någon trygghet.
 
Som ett exempel fick vi en jättefin newfoundlandstik för omplacering. Husse hade en sparad slant på 15 000 kronor utöver inköpspriset på hunden. Han köpte hunden i juli och hade henne helförsäkrad hos Agria. Sedan under sommaren skadade hunden en klo och behövde utredas för foderallergi. Under hela sommaren gick alla husses sparade pengar som sjukpensionär till mediciner, veterinärbesök och specialfoder, och varje återbesök och bandagering av tassen kostade pengar. Till slut hade han nyttjat allt tak i sin försäkring och alla 15 000 kr var slut, och hunden var fortfarande inte helt återställd. Han blev tvungen att lämna in den till Hittehund för att hunden skulle få en fortsatt framtid hos en familj som hade råd att ha hund, även om den skulle bli sjuk.
 
Om man är långtidssjukskriven eller har sjukersättning är de i de flesta fall tidsbegränsade ersättningar, och många blir drabbade av att de faktiskt blir utförsäkrade och kommer in i FAS 3. Det är därför för många sjukskrivna en mycket osäker framtid, inte bara ekonomiskt utan även rent konkret i vardagen. För att införsäkras igen kan man behöva gå igenom fas 3, och många har då inte längre någon hundtillsyn, och man har heller inte ekonomi till dagmatte eller hunddagis. Många vänder sig till oss i den här situationen då de inte längre kan behålla sin hund.
 
Om man har en sjukdom som gör att man är sjukskriven på heltid då är man idag ofta väldigt svårt sjuk. Vi läser i tidningarna om personer med både cancer och andra dödliga sjukdomar som inte längre får behålla sin ersättning, och det är så verkligheten ser ut idag. Man är inte sjukpensionär ifall det inte finns en bedömning om att man inte ens klarar av ens de enklaste sysslor, och om bedömningen som ligger till grund för sjukersättningen är riktig, då kan vi ifrågasätta om man verkligen kan matcha en hunds behov.
 
Eftersom det blir allt vanligare att man vänder sig till Hittehund för att man vill få en billig hund för att man egentligen inte har råd att köpa en hund, då har vi krav på den som vill ha en hund enkom för att den ska vara billig.
 
Om man inte har en fast tjänst eller lever tillsammans med en sambo som har en fast tjänst, då vill vi ha ett bankutdrag där det visar att man har sparade pengar så vi kan bli förvissade om att hunden kommer att få den vård och omsorg den behöver om hunden blir sjuk. Man ska heller inte ha betalningsanmärkningar.
 
Det blir mer och mer vanligt idag att privatpersoner vänder sig till olika fonder eller startar privata insamlingar på internet genom facebook för att vädja till andra personers goda vilja när deras hund blir sjuk.
 
Ingen hund som omplaceras genom Hittehund ska komma till en otrygg framtid.
 
Så om du är sjuk, långstidssjukskriven, sjukpensionär, innan du vänder dig till oss med intresse kring en hund, var förberedd på att du behöver redogöra för din framtid. Om du är sjuk vill vi veta vad du har för diagnos och hur din diagnos påverkar din vardag. Vi kan i vissa fall kräva ett intyg på att din läkare tycker att du är förmögen att hantera en hund.
 
Det är en förmån att kunna ha hund. Och att ha hund kräver mer än tid och ett gott hjärta. Man behöver veta hur framtiden kommer att se ut. Om man blir utförsäkrad eller dagarna hos a-kassan tar slut, om man tvingas ut i arbetslivet för att behålla socialbidraget, det här är stora livsförändringar som berör även ditt hundägande.
 
Man kan tycka själv att det låter bra när man skriver till oss "Liten plånbok men stort hjärta", "Hemma hela dagarna med mycket tid", men för oss får man då visa att man trots sin egen otrygga situation ändå kan vara trygg för en hund. Om man inte kan visa det kan du tyvärr inte komma ifråga för en hund hos Hittehund.
 
En omplaceringshund ska inte vara en hund man tar för att man egentligen inte har råd att köpa eller ha en hund. De är värda en trygghet.
 

Bildhälsning från Hittehund´s Mixi!

Vi har fått några bilder på Hittehund´s Mixi som adopterades som seniorhund av matte Jessica. Precis som hon skriver är det svårt att tro att den här hunden fyller 11 år nästa gång! Jessica har hjälpt oss att utvärdera hundar för omplacering och arbetar inom det egna företaget Motiverade hundar.
 
 
 

Seniorhunden Lotta har fått hem!

 
Fina papillontiken Lotta som en kvinna akut tagit hand om när hennes husse fått en stroke, blev inlämnad till Hittehund för omplacering, där hon fick bo i fosterhem i ett privathem under tiden vi sökte efter rätt hem för Lotta. När en hund som är senior kommer in till oss vill vi göra en sk seniorhundskontroll och låta veterinären lyssna på hjärtat och ta blodprover på lever och njurar. Lotta hade även mycket tandsten vilket gav henne en dålig andedräkt.
 
 
 
Tack vara en insamling vi gjorde för Lotta hade vi möjlighet att göra henne iordning så hon kunde bli omplaceringsbar. Vår veterinär Kent-Erik på Hagsätra veterinärmottagning gick igenom henne grundligt samt rengjorde Lottas tänder ordentligt.
 
 
Vi fick på ett tidigt stadium kontakt med Eva som kommer från Gotland. Hon bor ensam tillsammans med seniorhunden Dennis som är en dvärgschnauzer och tre katter. Lotta är en mycket lugn och förståndig hund kring katter och är inte direkt lekfull med andra hundar men har inget emot dem heller.
 
 
Lotta och Dennis nosade på varandra och sedan var de klara.
 
 
En kontaktperson för Hittehund på Gotland hälsade på hemma hos Eva innan hon kom till fastlandet för att lära känna Lotta. Hon bor på landet i en villa utanför Slite, och då Eva är egen företagare inom hemtjänsten och har många anställda har hon sitt kontor hemma, eller kan ha med sig hundarna, så Lotta kommer inte att behöva vara själv särskilt många stunder. Den första rapporten berättar att Lotta har kommit över till ön och att allt fungerar mycket bra. Lotta är en mycket anpassningsbar och trevlig hund som säkert kommer att göra succé hos de klienter Eva går hem till även om hon mest sköter det administrativa.
 

RSS 2.0