beskrivning Iggy

 
 

                                   Hittehund`s Iggy

Iggy är en femårig tik vars teckning, kynne och egenskaper påminner mycket om en whippet, men hon uppges vara blanding mellan jack russel och dansk svensk gårdshund.

 

Hon är en känslig hund med många olika sinnesstämningar, och som behöver en lugn miljö, med harmoniska och lugna personer omkring sig. När Iggy trivs och mår bra är hon en riktigt förtjusande och rar hund, hon är glad och pigg, otroligt charmig och söt, och som man kan se på hennes länkade videofilmer är hon jätteduktig på att träna inom olika hundsporter. Iggy behöver en matte/familj som förstår Iggys behov, miljön och människorna är mycket viktiga så det blir rätt med en vek och osäker hund som Iggy.

 

 

Anledningen till omplaceringen är att Iggy inte trivs på det hunddagis hon befinner sig på och matte hittar inte en bra lösning till att lösa detta när hon jobbar..                                                                                                               

 Iggy mår för övrigt bra i hemmet och är en älskad hund som matte tycker mycket om.

 

 

Iggys bakgrund är att nuvarande matte har haft henne i 4 år, hon bodde tidigare hos en bekant till matte, men som av olika anledningar inte kunde ha henne kvar. Från början skulle nuvarande matte bara avlasta sin vän men hon blev så otroligt fäst vid henne så hon blev kvar, tillsammans med mattes tidigare hund. De första två åren gick det mycket bra eftersom matte hade hundtillsyn av sin moster under arbetstiden vilket fungerade jättefint. Tyvärr ändrades situationen när mostern gick bort, och sen dess har hon passats av en annan familj i släkten. Matte jobbar mycket och är ensamstående, och då behöver hundarna passning. Hundarna är i en jättetrevlig familj där det finns ganska många andra hundar och ett större barn. Men matte upplever att Iggy blir stressad av den förändrade situationen när det händer för mycket i hennes vardagsmiljö. Nu har matte precis flyttat för att komma närmare sitt arbete, vilket innebär ännu en förändring i Iggys liv, ännu en ny trygg dagmatte måste hittas, och framöver kan det innebära att nya dagmattar och rutiner kommer behöva komma in i bilden. Hunddagis är helt uteslutet eftersom det blir för stressigt med så mycket rotation på hundar och människor. Matte har funderat jättemycket på Iggys framtid, och hon ser det inte som varaktigt hos henne eftersom hon inte kan motsvara Iggys behov.

 

På hunddagiset hon idag befinner sig på visar sig denna osäkerhet och vekhet i större grad. Det är för mycket hundar, liv och rörelse för att Iggy ska trivas. Hon blir stressad, kan agera utåt mot andra hundar och har svårt att koppla av. Hon springer gärna omkring och får ingen ro.

I en lugn och trygg miljö är Iggy en trevlig och välmående hund. Under Iggys första år fanns hundpassning i lugnare miljö tillsammans med en person. Denna osäkerhet som Iggy idag visar beskriver matte att den fanns där, men behövde aldrig blomma ut som den idag gjort.

Nyckeln till Iggys välmående är trygghet, det ska inte hända så mycket runt henne som hon måste hålla koll på. Hon behöver lugna rutiner, inte så mycket spring i hemmet, utan ett lugnt liv där hon kan få vara medelpunkten i någons liv och få både motion och aktivitet.

I vissa situationer och miljöer kan Iggy bli osäker. Hon har gått en hel del kurser tillsammans med nuvarande matte och de har en mycket fin relation baserad på belöningsbaserade aktiviteter, Iggy finner en stor trygghet och stöd i matte. Vid första anblicken av Iggy kan hon tolkas som en mycket nyfiken och framåt tjej, men man får då och då glimtar av hennes osäkerhet och blir det för mycket omkring henne ser man att hon inte gillar det. Man kan se att om hon känner sig pressad försöker hon att dra sig undan, och om hon inte har möjlighet till det kan hon bli trängd, och då kan hon även nafsa av ren rädsla.

 

 

När Iggy mår bra och är trygg och glad då visar hon ingen osäkerhet alls, och de personer som träffat henne väldigt mycket och bara sett hennes rakt igenom positiva sidor känner inte alls igen henne som en osäker hund, då hon i många miljöer och situationer är totalt jättetrevlig och busig.

 

 

Iggy är en hund som har ett måttligt till aktivt behov av aktivering. Hon behöver få en uppgift i livet och behöver få utföra någon form av aktivitet för att må bra. Iggy har ett godkänt anlagsprov i viltspår och hon har gjort en Beteende och personlighets beskrivning (BPH). Mer om detta test finns att läsa här (

http://www.skk.se/uppfodning/mentalitet/beteende-och-personlighetsbeskrivning-hund-bph/

Iggys resultat på detta prov finns att läsa HÄR.

Man kan även se videofilmer om Iggys prov och resultat HÄR

Iggy har flera egenskaper som är totala motsatser. Det är som om vinthunden och terriern krockar lite. Beroende på vem man frågar kan man få henne beskriven som två helt olika hundar; en trevlig stabil och en osäker och opålitlig. Matte upplever att det främst är miljön som påverkar henne.

En träningskompis till matte beskriver Iggy på följande sätt "

 

Iggy är en glad och positiv liten tjej, med fin arbetslust och en härlig attityd! "

 

 

Iggy älskar att springa som dem flesta vinthundar gillar att göra! Hon älskar att vara ute och att springa allt hon kan!

 

 

Iggy gillar att plocka blåbär i skogen. Hon plockar dem direkt från busken helt själv!

 

 

Iggys favorit är att ligga under en filt och sova. Hon gillar även att sova under täcket. Genom att peta med tassen och titta intensivt säger hon till när hon vill krypa under filten/täcket.

Även på sommaren vill hon ha filt, fast då brukar hon titta ut ganska fort igen.

Hemma är Iggy väldigt mysig, tycker om att ligga nära, sitta i knät, får aldrig nog av klappar och pussas gärna.  Hon vill ha mycket kroppskontakt och behöver ha den tryggheten och närheten att få sova tillsammans med sin familj så som hon är van vid.

 
 

 

Iggy kan vara ensam hemma men matte har endast provat tillsammans med annan hund max ett par timmar. Iggy är van vid att att någon alltid är hemma alt bli lämnad på hunddagis. Iggy är van vid att att någon alltid är hemma alt bli lämnad på hunddagis.

 

Iggy är en hund som gärna går ut i ur och skur, hon är inte väderkänslig och bryr sig varken om regn eller kyla.

 

Iggy behöver en lugn familj med rutiner. En familj som är hundvana och kan vägleda Iggy framåt i olika situationer, på ett mjukt sätt så som Hittehunds policy är och som Hittehund rekommenderar.

Iggy söker en familj där man kan lösa ensamheten med Iggy på ett bra sätt. I Iggys fall behövs en lugn miljö och tillvaro där hon slipper känna stress. Hunddagis passar henne inte alls utan bättre vore en nära vän, en lugnare plats som Iggy fortsatt kan slippa nya rutiner och nya situationer som är svåra för Iggy att hantera på ett bra sätt.

 

Man bör fortsatt träna tillsammans med Iggy i någon form. Iggy älskar nosarbete och har tagit sig en bra bit framåt kunskapsmässigt där, men även andra aktiviteter skulle passa Iggy bra. Hon har behov av att aktiveras och en väldigt trevlig och positiv hund att jobba tillsammans med.

Iggy är en vek hund i sin personlighet men har en träningsvilja och jobbar med glädje i det man erbjuder. En ny familj får med fördel fortsätta jobba med positiva metoder och aktivera Iggy med uppgifter som stärker hennes personlighet, får henne att öka självförtroendet och få hennes ögon att glittra av lust, så som Iggy gör när hon får en uppgift som hon gillar.

Iggy går bra ihop med hundvana äldre barn men eftersom miljön i en barnfamilj inte är tillräckligt lugn för att passa Iggys behov söker hon ett hem utan barn. Hon har däremot ingen reservation mot barn generellt men man behöver vara med Iggy, vägleda både barn och Iggy för att denna upplevelse fortsatt ska vara en trevlig upplevelse för Iggy.

Iggy behöver ett hundvant hem. Hon är ingen nybörjarhund utan stor vikt vid en omplacering ställs på att man har kunskapen att "ligga steget före", hela tiden kunna vägleda och hjälpa Iggy i situationer hon själv inte riktigt behärskar eller känner sig bekväm med. Klarar man det kommer man få en underbart lekfull, lojal och trevlig kompis att dela tillvaron med många år framöver!

Iggy är en riktigt rolig hund att dela livet tillsammans med. Tycker man om att jobba tillsammans med en av naturen vek hund och ser detta som en rolig utmaning eller ännu hellre inte ser detta som ett problem utan ett sätt att vara tillsammans med sin hund - då kommer man få världens finaste kompis. En rolig hund att aktivera, en lojal kompis i alla lägen och en busig och lekfull vän som också gärna ligger nära och gärna har en nära kroppskontakt. Som tycker om människor, som gärna delar säng och ligger under täcket och som vill följa dig i allt du gör.


RSS 2.0