Beskrivning av Baloo från fosterhemmet

Baloo är en vit herdehundsblandning på 11mån. Det är en stor kille på 68cm i mankhöjd och som kommer ha en vuxenvikt på 55-60kg.

När Baloo vid 8 veckors ålder skiljdes från sin mamma och syskon fick han tyvärr öroninflammation och senare problem med utslag. Detta gjorde att Baloo inte träffade några andra hundar under den viktiga socialiseringsfasen. Detta märks tydligt då Baloo är en mycket lekfull hund men som inte har lärt sig gränserna för hur hårt man kan leka, bitas, brottas osv. Han har försökt rida och bita/kampa väldigt fysiskt med både mig och min sambo. En mycket rolig lek enligt Baloo men som kan bli väldigt farlig då Baloo inte har någon bithämning. Hans tidigare familj har länge upplevt de här problemen. Baloo bör därför inte umgås med barn.

 

Baloo är en väldigt lugn hund inomhus som har lätt att slappna av, han ligger och vilar, märks knappt av. Han tycker om att mysa och bli berörd, det är inga problem att hantera honom, klippa klor, titta på tänder, borsta ect.

Det har inte varit några problem att lämna Baloo ensam under vistelsen hemma hos oss. Jag har filmat honom och han ligger lugnt och sover.

 

Vi har under tiden hos oss tränat mycket på kontakt och jag har belönat alla kontaktförsök som Baloo gjort. Han har själv fått testa sig fram för att bli belönad när han gör rätt. Vi har även lagt några godisspår och enkla aktiveringsövningar. Baloo är mycket duktig på att spåra och visar stor koncentrationsförmåga. Han har börjat förstå vitsen med att samarbeta och tar alltmer spontankontakt.

 

Baloo är extremt känslig för yttre stress och kan in nuläget inte utsättas för någon form av stress i form av besökare, höjda röster i familjen eller liknande. Han blir då väldigt orolig och skällig. Baloo är van vid att skälla på folk/andra hundar som han möter ute på promenad vilket han gör på ren rutin. Han klarar av att passera människor på avstånd. Baloo är väldigt osäker, oerfaren och behöver därför mycket vägledning från sin förare. Man måste behålla lugnet och berömma alla beteenden Baloo visar som är rätt. Absolut inte skrika eller bli fysisk mot Baloo.

Jag har påbörjat skvallerträning med Baloo, dvs berömma med godbitar Baloo varje gång han ser en cyklist, gångare, hund, bild ect. Baloo svarar bra på detta och är lätt att avleda sålänge människan, hunden ect är på håll.

 

Eftersom Baloo är så känslig för yttre stress klarar inte Baloo av att bo i ett samhälle eller i en stad. Han behöver ett hem på landet där man som förare kan välja bort att möta folk och inte tvingas in i situationer där Baloo kan bli trängd. Baloo behöver även ett hem hos ett par eller ensamstående som har en stabil situation och inte tjafsar, bråkar eller på annat sätt är i affekt. Baloo ska inte umgås med eller träffa barn.

Baloo behöver bli respekterad och få lära sig att människor av alla de slag och djur är trevliga och vill han väl. Baloo har börjat visa resursaggressivitet då man tidigare tagit hans ben osv ifrån honom. Baloo behöver umgås med många äldre och språksäkra hundar för att ta igen den socialisering som han har missat. Han har hemma hos mig umgåtts med mina unghundar under kontrollerade former, gått på promenad, sovit i samma rum osv. Han visar ingen aggressivitet men är väldigt burdus och klängig. Han har helt enkelt inte lärt sig gränserna och hur man leker ”lagom”.

 

Han har hos mig träffat katter vilket inte alls fungerar. Han har tidigare i livet fått stryk av katter varför han biter ifrån i förebyggande syfte. Jag upplever inte Baloo som en stressad hund, däremot är han socialt handikappad och efter i utvecklingen. Det är absolut nödvändigt att Baloo socialiseras ordentligt med olika sorters människor och hundar så att han kan känna sig trygg och slappna av i dess närhet. I nuläget blir han väldigt otrygg och gör skenutfall och skäller för att hålla dem på avstånd. Detta kan i fel händer lätt utvecklas så att Baloo blir en aggressiv och farlig hund för samhället.

 

Det är även viktigt att man har ett stort säkerhetsstänk med Baloo. Kommer det andra hundar framspringande eller barn kan han om han känner sig trängd bita ifrån. Man måste vara lugn och trygg som förare och jobba med positiva metoder, absolut inte försöka att sätta Baloo på plats eller försöka visa vem som bestämmer. Kom ihåg att Baloo inte vet hur man beteer sig och kan därför inte straffas för detta! Baloo behöver vägledning och med mycket beröm och stöttning få lära sig hur man umgås och hur vårt samhälle fungerar. I mångt och mycket är Baloo som en 8v valp i en 11mån kropp.

 

Baloo har många styrkor, är lättlärd och gillar att jobba med sin nos. Han har förmågan att slappna av och pendla mellan aktivitet och vila. Han har föremålsintresse och älskar att bada. Baloo är dock fortfarande en unghund och är i nuläget väldigt gänglig och har dålig kondition. Hans framtassar och armbågar är utåtställda.

Den som tar över Baloo måste vara beredd på mycket jobb och att hela tiden tänka säkerhet framför allt. Aldrig förlora fattningen och alltid vara en lugn klippa som Baloo kan luta sig mot. Man måste ha stor respekt för Baloo och hans rätt till utrymme och äganderätt av ben ect. Idka byteshandel om du måste ta något ifrån Baloo! Man måste även bo rätt till i en stressfri miljö. Baloo kan bli bättre men är en osäker hund som inte kan utsättas för alltför mycket yttre stress. Du som tar över Baloo måste ha stor erfarenhet av hundar och hundträning. Du har inte råd att göra fel med Baloo eller testa dig fram utan det måste bli rätt från början.

 

Baloo är även en extremt stor hund vilket man måste ha i åtanke. Han äter massor, tar jättemycket plats, fäller mycket päls och ser skräckinjagande ut pga sin storlek för främmande människor. Hundovana människor som ser Baloo kan därför reagera med rädsla vilket i sin tur kan påverka Baloo och göra han osäker. Väldigt viktigt att han får träffa många trevliga, hundvana människor.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0