Insamlingsdag 30 november i Stockholm

 
 
30 november ca kl 15-21 är man välkommen att lämna in hundfoder, hundgodis, ben, täcken, tillbehör som selar, leksaker och allt annat hundrelaterat om man har något man vill donera till Föreningen Hittehund. Vi gör en insamling inför att vi i januari ska delta på Husdjursmässan i Stockholm med en monter. I den montern ska vi ha en försäljning av begagnade hundtillbehör för att få in medel till våra fosterhundar. Vi ser gärna att zoobutiker, lokala hundklubbar, hunddagis, hundinstruktörer eller andra med en hundrelaterad verksamhet kontaktar oss för ett samarbete ifall man har möjlighet att hjälpa till med denna insamling. Även privatpersoner som tex genom sin bekantskapskrets eller på sin arbetsplats har tillfälle att samla in saker för Hittehund. Vi har höga utgifter just nu för fosterhundar. Den här veckan har vi akut omhändertagit två chihuahuor i Skåne, och idag ska vi ta emot ytterligare två hundar i fosterhem i Södermanland.

I lokalen som vi tillfälligt har hyrt för att ta emot saker i kommer vi ha lite kaffe, the eller saft och hembakt bröd, så kan vi även passa på att informera om vår verksamhet i lugn och ro för den som är intresserad.

Adressen är Hammarby Sjöstad i Stockholm. Nere vid Hammarby kaj, hörnet av Hammarby Kaj och Heliosgatan. Närmaste förbindelser kollektivt är tvärbana 2 stationer ifrån Gullmarsplan (station Luma), buss 74 från Södermalm, en gratisfärja ifrån Södermalm.

Vi håller ned våra administrativa kostnader genom att vi inte har en egen lokal, även om det skulle behövas, och samtliga medarbetare arbetar ideéllt. Det vi kan få in går därför oavkortat till hundarna, just nu försäkringspremier, veterinärvård, foder och resekostnader mm. Hundarna vi hämtar imorgon är inte chipmärkta, vaccinerade eller försäkrade, och varje hund är en stor utgift för vår förening. Därför hoppas vi på att vår insamling kan bli framgångsrik, så vi tillsammans kan hjälpa fler hundar under vintern!

Hoppas vi ses söndag 30 november! Frågor om insamlingen kan besvaras på tel 076-76 77 111. Det går även bra att maila info@hittehund.nu

Grattis Hittehund´s Milton 2 år!

 
 
Fotona blev inte så bra men desto bättre blev födelsedagen. Hittehund´s Milton sade när matte Charlotte tog fram tallrik för att skära upp "Behövs inte. Jag smakar gärna direkt!" och så högg han in på sin födelsedagstårta. Sedan kom paketen som provades och busades med. En mätt Milton ska ikväll dagen till ära få välja helt själv vart han vill gå, hur länge och vart han vill lukta. Mina andra vovvar Bessie och Douglas och jag hänger bara på! Undrar vad han väljer att göra! Tack för alla grattis hälsar 2åringen Milton! /Matte Charlotte

Ge inte bort djur i julklapp!

 
 
GE INTE BORT DJUR I JULKLAPP. 
Text: Christine Leijd
Föreningen Hittehund
www.hittehund.nu

Här kommer ett inlägg och en tanke som egentligen borde vara onödig, men som tyvärr är mer dagsaktuell än någonsin. Därför vill jag öppet ventilera vår syn på saken. Jag vet att det är fler föreningar, djurhem, kennlar, kattuppfödare, Blocketannonsörer som upplever samma sak. År efter år, för det är en idé som väcks till liv lagom till jul, eller till någons födelsedag.

Ämnet är, att ge bort djur i present.

Under förra veckan fick vi fyra mail ifrån olika personer som var för sig gällde olika hundar som mailskrivarna tyckte kunde passa olika anhöriga. Som de avsåg att ge dem i julklapp eller i 60årspresent.

Och det kan inte skrivas eller sägas tillräckligt ofta. Djur är ett levande ting, och inget man ger bort i present. Vare sig det är till ett barn, en vuxen eller till sin maka.

Även om det är en god tanke att det ska bli världens bästa julklapp vill vi att man ser det ifrån hundens synvinkel. Hur man än lägger upp det ska ingen hund ges bort på julafton inom familjen eller på julfirandet med släkten. Man kommer aldrig ha några garantier för att "julklappen" mottas på rätt sätt. Det är en absurd och horribel idé helst enkelt.

En del anhöriga försöker lägga upp det när vi kritiserar förslaget att man avser att själv hämta hem hunden och förvara den själv hemma, och låta den anhöriga lära känna hunden för att sedan som ett överraskningsmoment på julafton leverera hunden "Här är den din, surprice". Och då blir tanken ännu mer absurd. En omplaceringshund som behöver skiljas och separera ifrån sin trygga familj ska inte behöva mellanlanda och komma in i nya rutiner, regler, i ett nytt hem med nya människor, för att därpå igen, lagom till jul behöva bryta upp under ett firande, för att därpå förvirrat behöva knyta an till en ny person, nytt hem, ny miljö, ny tillvaro.

Man gör helt enkelt inte så mot ett djur.

Vi kan förstå att för många tycker de att julen är en bra tid för någon att ta emot ett djur eftersom många är lediga i större utsträckning då och man kanske kan få en första tid tillsammans där man är helledig. Men en ansvarsfull blivande djurägare är förhoppningsvis emot den här idén lika mycket som vi. För en ansvarsfull djurägare vill kanske:
1. Själv välja ras, hund och individ
2. Själv träffa hunden flera gånger innan den flyttar in
3. Själv ha en dialog med hundens tidigare familj och försäkra sig om att personligheten och ens egen livsstid och erfarenhet matchar hundens
4. Själv ha en framförhållning och planering för sitt eget liv så att ankomsten av en hund verkligen blir så bra som möjligt

Man ger inte bort en hund som en Alladinask. Utan en hund ska få hem med eftertänksamhet.

Flera skriver i sina mail till oss att "Pappa kommer bli så glad, men allt handlar ju om personkemi och vi kommer höra av oss om det inte fungerar, det ser vi ju om några dagar."

"Eller farmor har alltid haft hund och hon är en så fin djurägare och hon fyller 60 år om en månad och just er hund blir den bästa presenten."

Men åter igen, vi hävdar att djur ska inte ges bort i present.

Tvärtom brukar vi i januari och februari se resultatet av förgående års julfirande när "presenterna", ibland de mycket ovälkomna och inte så efterlängtade presenterna läggs ut på Blocket, eller när man ringer oss och berättar att anhöriga har kommit med en valp eller en vuxen hund i all välmening men att allt har blivit så fel. Det här händer år efter år.

Julen är för många en högtid då man inte har några rutiner i vardagen. Man kanske är stressad och utmattad efter julbord med jobbet, julklappsinköp och decemberaktiviteter, och under juldagarna och i mellandagarna är det många som planerat vara på resande fot för att besöka släkt och vänner med övernattningar. Man kanske har mer besök än vanligt, och det finns ingen lugn vardag för ett djur att landa i.

För en hund som bara ska dimpa ned i en ny miljö runt juletid kan det resultera i en enorm stress och katastrofal dålig start.

Några förslag för den som ändå ser det som en fin julgåva att ge bort en hund:

Låt mottagaren av presenten få välja hund själv och även ha tillfälle att avböja en framtida hund genom att ge presenter inslagna såsom tillbehör till en hund. Hundben, matskålar, hundbajspåsar, böcker.

Ge gärna förslag på olika kennlar, djurhem, skriv ut beskrivningar på hundar som ni tror kan intressera mottagaren, gör en pärm med information vart de kan starta själva för att hitta rätt hund och vidarebefordra bara kontakten.

Vad ni än gör, sitt inte på Blocket eller hos djurhem, katthem, kennlar för att i sista minut åka och hämta en hund till julafton. Jag har själv varit i det läget att ju närmare julafton kommit och ju mindre tid man har för genomtänkta presenter, desto mer panikartade inköp gör jag "för man måste ju ge nånting". Men låt inte "nånting" bli ett djur.

Bulvanköp heller inte djur för någon annan i tron på att ni lättare ska få tag i en hund, vars säljare eller ansvariga delar den här åsikten.

Den här texten får mer än gärna delas.

RSS 2.0