Vill du filma hundar för Hittehund?

Vi söker fler volontärer för en rätt rolig uppgift: att filma hundar som behöver hem eller har fått nya familjer.
Att videofilma hundar för Hittehund...

I huvudsak videofilmar vi hundar digitalt med två syften. Vi vill kunna presentera våra hundar i rörlig media på nätet när vi söker hem till dem. Efter att hunden har fått ett eget hem videofilmar vi den gärna vid hembesöket. Då är syftet att bränna en cdskiva och tillsammans med nytagna bilder och en rapport skicka det till den tidigare ägaren till hunden, eller fosterhemmet som hade hunden under tiden den väntade på ett nytt hem.

Vid filmning av hundar som söker hem:

Här lägger vi ned stor vikt vid att man är så pass van vid och erfaren av hundar att man försöker lyfta fram och få med deras sanna personlighet på filmen. Man behöver vara en hundmänniska i den bemärkelsen att man otvunget kan umgås med hundar och regissera dessa framför en kamera. Det gäller även hundar som inte "kan" så mycket, men som man kan filma medan de gör enklare aktiviteter. Man behöver vara lite påhittig och känna efter vart hundens tålamod och kunskap ligger. Motivera hunden till att utföra saker, ibland med flera repetitioner innan man slutligen filmar. Hunden behöver hela tiden känna att det är roligt, positivt, att det är roligt.

Det är viktigt att man först har en ren rastningsrunda med hunden i minst en halvtimme, gärna mer, så den har sprungit av sig lite och är sugen på kontakt och kan fokusera.

När det gäller hundar med ett oönskat beteende som man kommer att behöva jobba med är det även ett förträffligt media för den blivande nya hundägaren att i lugn och ro hemma kunna ta ställning till om hundens agerande (i den ibland konstruerade situationen( är något man vill jobba med. Man kan videofilma hundar som vill jaga bilar, hoppa efter joggare, sno mat från diskbänken, jaga katter ute eller inne, vara stressade i folksamlingar, skyggar för främlingar, drar extremt i kopplet, etc etc. Även om hunden till stor del svarar på relationen med den befintliga ägaren är det många beteenden som hunden kommer ha med sig i sin nya familj. Vår detaljerade information i journalen kring varje hund går grundligt in på allt som filmas, och den nya familjen får därigenom en större bild av problemets uppkomst, vad den tidigare ägaren har försökt träna men gett upp, och med vilka metoder hunden har tränats med tidigare.

Vad man än vill belysa är det förträffligt om man är flink med kameran och kan på ett ärligt sätt redogöra för hundens agerande. Man behöver försöka fundera i förväg vad det är man vill få fram med varje klipp och låta videon bli kort och kärnfull, så man vill följa händelsen utan för mycket dödtid.

Även om det är trevligt att se hundar i rörelse på video kan man med lite fantasi filma så mycket mer än en hund som springer framför kameran eller jagar en boll. Jag ska här ge några exempel på filmade sekvenser som berättar lite mer om hunden:

Grundregel nummer ett är att genom hundens befintliga familj eller vårt fosterhem få en översikt över hundens intressen och kapacitet. När det gäller en hund som i sin nuvarande miljö lever i total avsaknad av stimulans får man ägna en stund åt att väcka hundens intresse och självförtroende. De flesta hundar är med på noterna, och det är en fördel om man har en medhjälpare med sig som har en naturlig kontakt med hundar och som inte behöver så mycket regi framför kameran.

Förslag:

Här är några uppslag som du kan spinna vidare på utifrån vad det är för typ av hund och vad det är viktigt att man försöker få fram. Det är ingen lista som du måste bocka av, utan förslag på vad som man kan filma med enkla medel.

O Hur hunden förhåller sig till nya människomöten, inne och ute.

O Hundmöten. Både på avstånd och på nära håll. Hundmöte på en trång väg där hundarna får/inte får hälsa. Hur ett hundmöte ser ut om figuranten står stilla och passiv samt om figuranten ger hunden direktiv om att gå vidare.

Om hunden har problem vid hundmöten bör du filma ifrån den mötande hundens perspektiv samt ifrån sidan så du får med så mycket som möjligt av hundarnas språk och signaler.

O Lek med en annan hund. Välbekanta hundar och nya bekantskaper.

O Lek med flera andra hundar samtidigt. Vilken plats tar hunden i flocken?

O Intresse av föremål/leksaker/grisöra?

O På vilket sätt leker hunden med en leksak? Filma fri lek när hunden får leksaken, en dragkamp, (kort) när man vill ta leksaken ifrån hunden eller byta den mot något annat.

O Leta upp en extra god godbit, kan vara bitar av skinka, nötgrytbitar, ett märgben, en tallrik med stekt lever. Något som doftar starkt, är extra åtråvärt och som hunden får söka upp inför inför kameran. Torra leverbitar förbjudes! :)

O Ett kortare blodspår eller personspår. (Beroende på hundens tidigare kunskaper)

O Koppelgående. Hur går hunden i koppel under en promenad utan eller med störningar?

O Hur reagerar hunden i en mindre folksamling, ex i en förort, kring ett torg?

O Något ovanligt i naturen. Ex en svajande plastpåse som hänger från en trädgren. Vågar hunden gå fram?

O Alert och varnande? En figurant som smygande påkallar hundens uppmärksamhet. Hundens reaktioner och hur snabbt den kan bli avledd av sin ägare.

O Mindre stojiga barn. Filma hunden när den passerar en dagisklass. (Om den kan hantera det)

O Hunden söker godis i små bitar utspritt på marken.

O Hunden söker godis på bakbenen letandes ur ett träd eller uppe på en sten, på en staty, på ett staket, eller annan miljö som kräver balans.

O Omvägsproblem. Lägg en leksak eller godbit på fel sida av staketet.

O Låt hunden hoppa upp på uppmaning på en bänk, ett bord eller sten och få belöning.

O Inkallning i hög fart.

O Inkallning och sändande mellan två personer.

O Hoppande över ett hinder. Kan vara ett staket, en trädstam över två stenar, etc.

O Reaktion vid åsynen av en katt/hare/mindre djur

O Reaktion kring hästar eller boskap.

O I vilka situationer skäller hunden? När den blir bunden, lämnad bunden, vid åsynen av cyklister, skidåkare?

O Hantering. Vanlig vård som torkning av tassar, pill i öronen, visandet av tänder.

O Kloklippning.

O Massage och beröring. Här har man goda chanser till trevliga avslappnade videoklipp.

O Apportering och avlämnade av föremål.

O Möte med en för hunden främmande person i dess hem.

O Matte, husse, barnen kommer in genom dörren.

O Ringsignal eller knackning på dörren. Filmas inifrån, hundens reaktioner, skall och bemötande av gästen.

O Viloläge. När hunden är lugn och tillfreds inne, zooma in, närstudie, prata med hunden lite lågt men utan att den reser sig och forma reaktioner, svansvift, kel mot hand etc.

O Kelen? I hundens kontakt med ny person eller ägaren. Hur visar just den här hunden sin tillgivenhet? Om hunden uppskattar massage, filma när den vältrar sig, njuter, gosmorrar.

O Godis i toarullar, lampkartonger. Filma hur hunden letar upp dem inomhus och tar ur godiset.

O Enkelt korvspår inne. Dra en bit korv över golvet och följ med kameran hur hunden följer spåret, in under en soffa, bakom en dörr etc. Kan behöva repeteras först.

O Godis under plastburkar, glas, kastruller. Filma hur hunden löser problemet.

O Godis från munnen. Låt någon hunden känner ha en bit godis mellan läpparna och filma hur hunden tar godiset.

O Alla trick och konster, även om de inte utförs till 100 %. Tass, vinka, ligga död, skall, buga, ofta kan hundarna konster, fråga ägaren vad de har tränat in.

O Vardagskommandon som "sitt, ligg, stanna, plats, stanna kvar".

O Ordförråd. Prata med hunden och säg ord som får hunden att bli glad, uppspelt, intresserad, uppmärksam. Fråga vad hunden har för ordförråd och experimentera framför kameran. Förslag: Gå ut, mat, hungrig?, godis, Var är (leksaken, bollen, pinnen, katten, namn på person)

O Uttrycksfull? Hundar som "pratar" mycket med miner, tassar, kontaktsökande, som är verbala och med lite egen charm brukar fångas väldigt fint på film.

O Barntolerans. Om barn finns i hemmet, försök fånga med kameran hur barnen agerar kring hunden och ge en rättvis bild av hundens toleransnivå kring dessa.

O Ligga stil eller sitta och vänta på varsågod.

O Ligga med godis på huvud eller tass.

O Beredskap vid tuggande på ben o dyl. Stelnar hunden till eller är den trygg och avslappnad?

 

För att välja ut vilka videoklipp som passar för varje individuell hund behöver man känna av hunden och föra en dialog med ägaren. Vad har de för farhågor? Vad upplever de som mest positivt med den här hunden, vad skiljer den från andra? Finns det ett eller flera ska problembeteenden som de är oroliga kan förvärras i fel miljö? Lägg ned lite tid på att hitta "hakarna" med hunden. Vi videofilmar inte hundarna för att försköna dem. Men vi kan heller inte ta fram enbart deras sämsta egenskaper, utan har en balans i de videoklipp vi visar. Om det gäller en osäker hund som har tendens att nafsa om den är trängd vill vi inte ha några situationer där hunden kan uppfatta det som jobbigt. Däremot så är det lämpligt att filma under en utredning hos en hundkonsult som på ett kontrollerat sätt kan visa reaktioner framför kameran.

När en hund har väldigt goda sidor och positiva egenskaper som särskiljer den från andra hundar, försök fånga den livsglädjen på film! Ställ aldrig för höga krav. Hunden måste hela tiden förstå och tycka det ni gör är roligt. En osäker eller hund som ställs inför för höga krav för snabbt blir en hund med ett ledset kroppsspråk. Skippa "mästrande" av hunden där någon "kommenderar" den till något den inte vill för att visa upp den eller sin egen talang för hundträning.

Det här var några råd utmed vägen. Hoppas att det är en bra inspirationskälla och ger upphov till egna ideer. I övrigt behöver man ha bra vinklar på hundens nivå. Oömma kläder så du kan sitta eller ligga på marken är bra. Samt om du har någon form av egen "rekvisita" i form av leksaker, kongar som kan fyllas med godis, några leksaker ur Nina Ottossons serier, bollar.

Ju tidigare på dagen man filmar desto bättre ljus får man. Ha solen i ryggen och filma inte för långa sekvenser. 30 sek-1 minut är alldeles lagom om det inte är ett längre moment. Filma och spara helst i mpegformat. Undvik mobiltelefonkamera då det inte är ett format som vi kan använda på webben.

Beroende på vilken hund och hur situationen är så kan man ibland behöva byta mundering på hundarna. Undvik att filma hundar i strypkedjor eller haltigrimma. Vi har många halsband som gör att hunden helt enkelt ser trevligare ut, och att man fokuserar mer på hunden när man tittar på klippen än bakgrunden.

Viktigt är också att du tänker på att torka lite i ögonvrår på hundar med rinnande ögon, eller att du ber ägaren/fosterhemmet om att borsta en alltför rufsig hund så den blir mer presentabel.

Vi uppskattar om man kan posta sitt minneskort hit eller bränna en cdskiva och posta för en enklare överföring.

Tänk på att alla hundägare inte vill eller bör förekomma på internet.

Har du några frågor? Maila [email protected]

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0