Dora 2 år söker hem

Beskrivning av Dora
Dora ser ut som den perfekta familjehunden. En ung välskött tik med gnistrande päls och pigga ögon. Det är något svårt att beskriva hur Dora är som hund idag, för vi har en målbild inom oss hur hon kommer att BLI, hos rätt ägare, som förstår vallhundens känsliga väsen. I dagsläget kommer inte Dora till sin rätt, och alla rasegenskaper som skulle kunna utvecklas till något positivt har tagit överhanden, då hon på bordercolliens snabbtänkta vis ständigt försöker hitta sin egen funktion, hitta ett arbetsområde där hon kan få utlopp för sin energi, sin intelligens, och snabba uppfattningsförmåga.

Om du är intresserad av att träffa Dora, kontakta oss genom mail mailto:info@hittehund.nu?subject=Dora eller ring under vår telefontid vardagar kl 14-17 på tel 076-76 77 111

Doras nuvarande familj hade hunderfarenhet, men den senaste hunden var en stor sävlig grosser, Doras raka motsats. Dora är den mest usla sällskaps och familjehund man kan skaffa sig. Hon är en blandning mellan bordercollie och kleine munsterländer, dvs korsning med en utpräglad vallhund och en jakthund, så hon jagar med alla sina sinnen, ögonen uppmärksammar och scannar omgivningen, nosen uppfattar alla dofter, och hörseln är skarp. Det är i högsta grad en arbetande hund, som ständigt är vaken och alert, redo och vaksam med låg stresströskel.

Man måste, och behöver aktivera hundar med vallinstinkt på många sätt, utmana dem fysiskt då de älskar att sträcka ut och göra skarpa rusningar, kvicka vändningar mellan att ligga i hukande position och "eyea", dvs frysa med blicken, för att i nästa sekund vara på språng och snabbt fånga det som händer. Det är väldigt mycket av bordercolllien i Dora, och en understimulerad bordercollie som är arbetslös, den finner rådigt på egna uppgifter, för lika snabblärd som den skulle kunna vara i praktiskt arbete, är den att hitta egna aktiviteter, för den är ständigt alert, vilket av många kan uppfattas som enormt stressande, att ha en så påpasslig hund vid sin sida.

Dora är en mycket välskött hund – kanonfin päls! Äter Royal Canins foder. Hennes päls är otroligt glänsande och fin! Fina tänder och en jättefin och söt hund! Kloklippningen går bra säger matte, och att titta i munnen och känna på tassar osv gick jättebra när vår kontaktperson för Hittehund testade.

När familjen kom till vår kontaktperson satt hon och pep konstant i sin bur i bilen. Barnen var toalett-nödiga så de tog det först innan de lastade ur Dora. Hela tiden satt hon och pep. Hon kändes mycket stressad. De släppte henne i Angelicas inhägnande trädgård och där sprang hon runt och luktade och var så lycklig att få springa!  Hon sprang direkt fram till hästarna i hagen och skällde, och hade under tiden de var hos Angelica svårt att bara lägga sig ner och koppla av. Hon gjorde det nog inte någon gång.


Matte i familjen har gått lite kurser med henne på Brukshundsklubben, men annars har de inte gjort så mycket. Det är barnen som lekt mycket med Dora, och när hon har tröttnat har hon gått därifrån och lagt sig på sin plats. Hon kan lite vardagslydnad och lite trix men inte så mycket mer. Föräldrarna arbetar heltid, så under dagtid har svärmor Dora tillsammans med en annan tik. Hundarna är inte alltid så förtjusta i varandras sällskap och har flugit ihop. Men då får man ju ha i åtanke att det även kan vara en reaktion på stress. Doras familj tycker att hon fungerar bra med andra hundar, bättre med hanhundar, och att hon inte viker sig om hon blir utmanad av en annan tik. Hon kan vara ensam hemma, men är just nu under dagtid hos en dagmatte med två andra tikar, eftersom dagarna skulle bli för långa för henne under arbetstid annars.

Angelica, som är cockeruppfödare, släppte ut sina hundar i trädgården, matte hade innan sagt att hon rykt ihop med tikar, och inte gillade dessa men det gick bra med Angelicas hundar. Cockertiken Molly är ju bara 11 månader och har inget som helst dominant i sig så de lekte jättebra och hade så roligt tillsammans. Först var raggen uppe men släppte snabbt.

Dora är en mycket frisk och hälsosam hund, lagom hull, och har endast varit hos veterinären vid tillfällen som vaccinering.

Hon är högt älskad av både vuxna och barn i familjen, men de har helt enkelt inte tiden för en sådan här aktiv hund som kräver så mycket aktivering för att må bra. Doras familj tog själva över henne för ungefär ett år sedan. Nästa familj behöver ha ett aktivt och stimulerande liv att erbjuda Dora. Det kan tyckas att beskrivningen av Dora inte är så tilltalande eller matchar bilderna på en så fin bildskön hund, som många ser som en drömhund. Men den är ärlig. Vi beskriver hur Dora är i dagsläget, eftersom den hund hon kommer att bli inte är densamma som hon är idag. Den framtida familjen, om man är van vid bordercollie, kommer ha stor potential att forma en mycket trevlig rolig, och betydligt mer harmonisk hund, om man uppskattar en hund som har lika snabb förmåga att hitta på tokigheter som att läras bra saker. Man behöver ligga steget före sin hund, och ha förmåga att se hundens framsteg och läsa av Dora rätt. Dora är ingen "problemhund", utan det här är beskrivningen av en vallhund som inte kommer till sin rätt.

Om du efter att ha läst texten ordentligt fortfarande är intresserad, så maila oss gärna för mer kontakt,mailto:info@hittehund.nu?subject=Dora eller ring under vår telefontid vardagar kl 14-17 på tel 076-76 77 111. Dora bor kvar hos sin familj i en villa i Götene och det är där man träffar henne om man är intresserad av att lära känna henne.

Läs mer på vår hemsida www.hittehund.nu om hur man övertar en hund genom Hittehund!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0