Uppdatering om Hittehund´s Sissi

Text: Christine Leijd
När man jämför bilden ovan med hunden nedan blir jag helt varm om hjärtat. Att omplacera en jakthund är faktiskt inte helt lätt, och särskilt när en hund aldrig är provad inom jakt utan är uppvuxen i ett höghusområde som sällskapshund i en barnfamilj.
Sissi är en beagle, men inte en helt renrasig sådan, och en familj backade i sista sekunden då de fått rådet av sin far att bara ta hand om en helt renrasig beagle "för att den lilla procenten hamiltonstövare skulle göra hunden för snabb i jakten och skada viltet." Det paret sökte just en jakthund. Lite modstulna blev vi ju, när vi insåg att det även fanns blandrasrasism inom jakthundskretsarna med.
En annan familj, där mannen var jägare och införstådd med problematiken kring hunden stod ut i mindre än en vecka med Sissi. Hon skällde, ylade, kissade och bajsade inne och var jättestressad. En allergi mot hunden uppstod snabbt, och vi insåg att Sissis allmänkondition och beteende nog skulle kunna göra fler allergiska.
Frågan var vart vi skulle kunna hitta en jägare med mjuk inställning till hundar, som skulle kunna acceptera henne utan stamtavla, träna henne till jakt, som inte skulle returnera henne om hon inte dög i jakt, som skulle kunna ensamhetsträna henne och inte bli förfärad över en olycka inomhus.
Svår uppgift?
Ja.
Sissi fick istället landa i ett fosterhem hemma hos Peter, där Torbjörn träffade henne.
Men allt handlar ju om hundägarens egen inställning och framför allt kunnighet och vilja att utbilda sin jaktkamrat. När vi kom i kontakt med Torbjörn hade hans jaktkamrat gått bort och med 240 hektar mark att jaga på ville han ha en ny livskamrat.
Sissi var då inte den idealiska jaktkamraten. Hon hade aldrig fått chansen att bli rumsren i sin första familj samt hade sådan separationsångest att hon ylade och skällde bara hon blev ensam en sekund.
Men med stor kärlek till hundar och särskilt till Sissi lyckades Torbjörn få "ordning på hunden" med ett mjukt handlag. Hon följde med i skogsmaskinen om dagarna, delade ungkarlens stora hus om kvällarna, och framför allt fick hon mycket friluftsliv då Torbjörn trivs i skog och mark.
I somras köpte husse en pejlutrustning till sin Sissi och det började bli dags att träna henne inför höstens jakt. 3-5 gånger har hon drivit rådjur denna höst och så fort husse fått skjuta det första rådjuret för Sissi kom den nyheten på msn.
Man kan ha olika åsikter om jakt, och det finns lika många åsikter som det finns olika sorters jägare. Men att se en olycklig jakthund, vars ägare hela tiden försöker förhindra eller korrigera hundens naturliga anlag och egenskaper, det är för en hundvän tragiskt.
Att få en jakthunds liv att ta en ny vändning, och verkligen få följa hur de får utlopp för vad hundratals år av målmedveten avel har gett dem i bagaget, det är en härlig känsla.
En beagle som har sådan stark motor och jaktlust, som självständigt driver timme efter timme, de lämpar sig inte som sällskapshundar. Men att bo som familjehund, få följa med på jobbet om dagarna, och dela sin husses hobby, det är nog det optimala vi kan ge en jakthund.
Sissi är i fin kondition och man kan njuta av att se konturerna av hennes nya muskler hon har fått sedan hon fick sin husse. De vandrar i skogen, de joggar 3 gånger i veckan och hon rastas tom från fyrhjulingen, så omväxlande motion det får hon verkligen!
De här bilderna är tagna den 29 augusti i år när Bo Svensson var där på ett uppföljningsbesök och hälsade på hemma hos Sissi, där hon numera bor på landet utanför Borås.
Bo skrev:
"Hej Christine
I dag den 29 augusti ringde jag Torbjörn och vi var hjärtligt välkomna hem till honom. Han var en mycket trevlig man som bjöd på kaffe med dopp.
Sissi var en väldigt fin hund beagleblandning med lite hamilton.Torbjörn vågade inte släppa lös henne för hon är ju en jakthund.Torbjörn berättade att Sissi alltid är med honom på jobbet,hon ligger alltid på en speciell plats i hans skogsmaskin.Sissi var en mycket lugn hund,men lite rädd för att vara ensam.Kortare stunder var dock inga problem.Sissi var mycket tillgiven och ville gärna kela.Torbjörn och Sissi har ett väldigt gott samarbete."
Hälsningar
Bosse

Kommentarer
Postat av: Agneta

Åh, sånt här blir man varm i hjärtat av och blank i ögonen.....

2010-11-02 @ 16:10:49
URL: http://angdalen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0