Båtsmans historia, vi söker hans framtida familj!

Film på Båtsman när vi fick in honom:

 

 

Film på Båtsman idag:

 

 

 

Bild: Fosterfamiljens privata bilder samt Lars Eriksson

Båtsman är en stabil och harmonisk hund som inte farit illa mentalt. Vad vi vet om Båtsman är att han blev född i en kull med tre valpar. Uppfödaren blev sjuk och därför trädde de vuxna barnen in och sålde valparna. Detta kan vara anledningen till att kullen inte är vad vi vet, inregistrerad i Svenska Kennelklubben. Vi har försökt, med hjälp av Jordbrukverkets ägareregister spåra Båtsmans historia bakåt så gott vi kunnat.

Den kvinna som köpte honom som valp sålde honom när hon skulle flytta utomlands. Han var då runt 1 år och 9 månader. Den ägaren har vi ej kunnat få tag i.

Ägare nummer två har vi talat med. Hon hade Båtsman under 3 månader, sedan skulle hon skilja sig och hade inte längre tid med både barn och hund. Där bodde Båtsman i en barnfamilj med barn som var 5, 9 och 12 år. Hon berättar att han var jättesnäll hos dem, och att han var så bra med barnen som kunde göra vad de ville med honom. Hon sålde honom vidare vid skilsmässan.

Ägare nummer tre var en ung kille som strax därpå blev arbetslös och även han saknade förmåga att ha hund i ett längre perspektiv. Han fick dålig ekonomi och hade enligt egen utsago ej längre råd att utfodra en storvuxen hund. Båtsman blev här magrare och magrare och började fysiskt att må dåligt.

Vi har dock aldrig sett några som helst tecken på att någon, i något hem, skulle ha varit dum mot honom eller behandlat honom illa. Tvärtom har han en tillit och grundmurat förtroende för människor. Han har bara blivit såld till fel människor, som i sin tur inte haft omdöme att hitta ett varaktigt hem.

En flyktig bekant till ägare tre hade fattat tycke för Båtsman. Ynglingen var bara 18 år och bodde i ett eget hus på sina föräldrars tomt. Föräldrarna hade fått sladdbarn och bestod av en småbarnsfamilj som stod inför beslutet att skaffa hund. Då de hade många hundägare i bekantskapskretsen som hade hanhundsaggressiva hanhundar började de prata om att skaffa en ung tik. Då såg ynglingen sin chans att få hem Båtsman, och far över halva landet för att hämta hem honom till familjen. Och till familjen som enbart skulle ha en ung tik stolpade en jättemager sankt bernard in, en jättestor hanhund, och med långa spretande klor. Han var inte i god kondition, men en väldigt snäll och rar hund som de definitivt inte ville skulle komma tillbaka dit han kommit ifrån, men inte heller visste vart han skulle ta vägen. I ett längre perspektiv skulle de inte kunna behålla honom, så de ringde till Hittehund på en gång.

Båtsman kom till oss, och vi fick bara göra det bästa av situationen. Han gick upp flera kilo redan första dagarna vi hade honom, och han blev helt återställd med normal tillgång till foder. Vi övertog äganderätten till honom och ville starta om hans liv, och låta honom komma i god kondition fysiskt och landa ordentligt, lära känna honom så att hans slutliga familj skulle bli hans allra sista hem. Det är en fantastiskt trevlig hund, så hans personlighet och sätt gör att alla som träffar honom faller som furor.

Just för att den här hunden verkligen behöver ett livslångt bra hem har vi varit extra försiktiga i hans utplacering. Det får helt enkelt inte bli fel. Båtsmans starka sidor är att han är extremt social. Han är glad, kelen och tycker om närhet. För att kunna arbeta i lugn och ro kring omplaceringen var vårt mål hela tiden att lyckas omplacera honom inom Skåne där han befanns i fosterhem. Tanken bakom det var att vi långsamt skulle kunna slussa över honom från familj till ny familj. Vi ville att hans nya familj skulle ha möjlighet att besöka och umgås med honom i lugn takt, och verkligen knyta an till varandra. Att vi begränsade oss till Skåne gjorde att vi fick ett mer begränsat urval av alternativ bland de förslag som inkom. Under Båtsmans tid i fosterfamiljen blev det snart märkbart att han inte skulle kunna bo med en innekatt. Detta begränsade urvalet ännu mer då de flesta som har hört av sig även haft katt. Sedan kastreringen mår Båtsman bra och är lugnare, även i hundmöten, fast han vill fortfarande hälsa och leka i möte med andra hundar.

En så här pass stor och utrymmeskrävande hund behöver ytor att vara på, och egentligen har vi inte haft så höga krav på den familj vi söker. Båtsman fungerar ju fint även med yngre barn, vilket tom gör att vi kan tänka oss att omplacera honom i en familj där det även finns yngre barn, just för att han är trygg och bra kring barn. Dock kan ju barnen, om de inte är vana vid stora hundar, bli rädda eller omkullvälta av misstag vid lek.

Under tiden att vi har sökt efter RÄTT familj har Båtsman kommit i fin kondition. Han har gått upp fint i vikt, och är även kastrerad, och införsäkrad i Agria. Han är nu redo för en ny familj, men trots att vi lagt ned väldigt mycket tid på att prata med, utreda, och göra hembesök hos, eventuella familjer, har vi inte hittat rätt.

Besök vår hemsida www.hittehund.nu eller ring på 076-7677111 så berättar vi gärna mer om Båtsman.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0