Intensiv vecka

Sedan 4 dagar då vi på nytt öppnade verksamheten för omplacering av fler hundar, efter en period fokuserad på uppföljning och hembesök av redan utplacerade hundar, har det varit hektiskt. Det har medfört förseningar på hemsidan gällande uppdateringar. Nu är vi inne i fas 2, nämligen att träffa de hundar vi presenterat som är på vår väntelista. De bor kvar i sina befintliga familjer i väntan på att skolas in i en ny familj. Detta är hundägare som har varit på vår väntelista och som inte har bråttom att hitta "en snabb lösning", utan som med eftertanke vänt sig till oss för en för hunden bra omplacering.
Varför jag förklarar det är att under den här veckan är vår telefon och mail svårt belastad av hundägare vars äende är "akut". Dvs där de ser sig om efter omedelbara lösningar. Och tyvärr är det så, att den som har bråttom att akut göra sig av med en hund hinner vi sällan hjälpa. För omplaceringen blir ofta inte bra för hunden av så snabba beslut. Vi vill helt enkelt inte arbeta så, när det gäller något så viktigt som hundars framtid. När vi arbetar med att hitta hem åt hundar som är "avlivningshotade" skriver vi det heller inte på vår hemsida. Vi anser att varje hund ska tas om hand utifrån att man sökt just den individen, har gärna erfarenhet och intresse av rasen, och kan erbjuda rätt förutsättningar för just den hunden. Inte att ett avlivningshot över en hund ska göra att man impulsivt vill "rädda" och ta hand om en hund, för man bygger inte ett helt hundliv på det beslutet och känslan. Vi är ständigt kontaktade av personer som har tagit hand om en hund för att "rädda den", och för sent inser att deras livsstil, att hundens agerande eller personlighet inte alls är vad man förväntat sig, eller fått berättat för sig. Och själva arbetar vi tvärtom, att man verkligen ska hinna uppfatta hunden som individ och i lugn takt lära känna den, så själva flytten blir mindre stressfylld för hunden.
Men nu är det ett begränsat antal hundar vi arbetar för åt gången, och vårt mål är att kunna sammanfatta deras beskrivningar så snart som möjligt, trots att vi samtidigt försöker hantera mail och samtal om "avlivningshotade hundar", och förklara vad man som hundägare behöver uppfylla för att få hjälp, dvs ha möjlighet att under tiden omplaceringen tar, ansvara för sin egen hunds liv. Men det är stressfyllt att vår telefon går varm med så många akuta hundärenden, så den som vill ha en hund och berätta om sig själv har svårt att komma fram. Man önskar ju att det vore tvärt om.

Kommentarer
Postat av: Agneta

Ja det är ledsamt att det är så många som behöver omplacera sina hundar. Till mig ringer också många som vet att jag har kontakt med hundfolk. Det värsta är när de säger att det är akut och att hunden är avlivningshotad. Huset kunde vara fullt här om jag skulle ha tagit emot de som ringt senaste halvåret bara.....

2011-01-19 @ 23:22:03
URL: http://angdalen.se
Postat av: Anonym

Det är lätt känslomässig utpressning, och det har gått inflation i begreppet "akut omplacering". De blir förvånade när jag berättar att vi kan i n t e hjälpa dem, om det är akut. Hur ska man rimligen kunna hitta rätt hem för en hund vars ägare vill ha en lösning innan man ens kan hinna träffa hunden. Och hur kan man vilja omplacera sin hund så? Alla som kan vänta på en bra omplacering kan omplacera. Det är att "dumpa" som är svårare genom Hittehund. Och det temat ägnar jag flera timmar i veckan åt att förklara.

2011-01-20 @ 02:16:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0