Cadabra - Seniorer för seniorer!


Vårt projekt Seniorer till seniorer är mycket framgångsrikt. Senior-dvärgschnauzern Cadabra fick en ny matte i somras, efter mycket vånda och tvekan ifrån sin tidigare mattes sida. Det är svårt att skiljas från en hund. Det är svårt att omplacera en hund. Just alla känslor, vad hunden betyder gör att en del omplaceringar är så enormt mycket svårare för hundägaren än för hunden.
I början av mars 2011 påbörjade vi omplaceringen av Cadabra. Hennes matte hörde av sig till oss efter att på avstånd ha följt vår verksamhet under en längre tid. Hennes hund hade under alla år passats av hennes mamma under arbetstid, men mamman började att bli till åren och vi fick en förfrågan om vi kunde hjälpa till att hitta en ny familj till Cadabra. Beslutet och tanken var dock så pass smärtsam för Cadabras matte att det helt enkelt var långt mellan tanken till beslut.
Mamman hade börjat att bli äldre och sjuklig och Cadabras matte ville helt enkelt slippa att ev omplacera Cadabra akut ifall något skulle inträffa.
Inom kort kunde Tuali Rogberg, en hundinstruktör på orten träffa Cadabra med matte. Hon fick ett mycket positivt intryck av hunden, och redan under tiden Cadabra stod på vår väntelista började olika förslag att strömma in från hela landet. Vi har omplacerat flera dvärgschnauzers och det är ofta stort intresse kring den rasen.
Här började Cadabras matte att backa. När vi redan hade tagit oss igenom steget att Cadabra officiellt hade blivit accepterad in i vårt seniorhundsprogram och arbetet med att kontakta de intresserade familjerna var i full gång blev matten mycket ambivalent.
Nästa steg för oss blev att kontakta de familjer som så gärna ville träffa Cadabra och förklara att matte behövde mer tid på sig att fundera. Ett steg framåt och två bakåt. Mattes funderingar gick kring att hon förmodligen kunde ha kvar sin hund in i det sista, och att det var främst från hösten det skulle bli ohållbart. Vi var mitt upp i att intervjua familjer som ville träffa Cadabra. För oss inom Hittehund är det besvärligt att hatta fram och tillbaka, även om vi förstår och har insikt i att det ÄR svårt att skiljas från en hund som man älskar. I vår situation får vi hela tiden göra en avvägning vilka hundar vi kan hjälpa till med, och det går inte heller att hålla intresserade familjer "på halster" hur lång tid som helst. De söker ju såklart efter en annan hund, och vi måste då börja om ifrån början.
Cadabras matte mådde inte alls bra i beslutet att omplacera Cadabra, och det blir inte rätt om vi ska behöva truga och be om att få genomföra en omplacering. Gentemot de familjer som så gärna ville träffa Cadabra blir det också fel. Det fanns flera riktigt bra förslag som vi gärna hade velat att gå vidare med.
En av dessa var Eva.
Eva skulle precis gå i pension men är en mycket pigg, aktiv och parant pensionär. Inom Hittehund hade vi kommit fram till att det förmodligen var enklare om vi gjorde allt förarbete, och presenterade en enda kandidat för Cadabras matte att ta ställning till. Ibland är det det som behövs för att förankra sitt beslut, att man får en konkret uppfattning om vad ens hund kan få för en ny chans, om man orkar släppa taget. Det fanns flera faktorer som gjorde att vi valde att träffa Eva. Vi hade fått ett så pass gott intryck av henne per mail och i vår telefonkontakt att det vore synd att inte kunna placera ut en hund där, då erfarenheten och magkänslan sa att här skulle en hund kunna få det riktigt bra. Kombinationen nybliven pensionär med mycket tid, men en aktiv vital person brukar vara väldigt bra, då Cadabra var en pigg och glad hund.
Tiden hade runnit iväg under tiden att Cadabras matte funderade, och vi var nu inne i mitten på maj. Det började att bli ohållbart med att tala med familjer som fick sväva i ovisshet om hunden skulle omplaceras, och i så fall när. Det fanns för många frågetecken kring placeringen, och vi valde att ta bort Cadabra från hemsidan, för andra gången. Cadabras matte fick ta del av utredningen kring Eva och få dagsfärska bilder ifrån omgivningarna efter hembesöket. Mer kunde vi inte göra. Det är nog svårt för många att inse hur mycket tid som läggs ned rent praktiskt vid varje placering, och någonstans när man arbetar ideellt inom den här verksamheten får man själv sätta en gräns för normerna vi arbetar under.
Ett förberedande hembesök hemma hos Eva 26 maj uppfyllde alla mina förväntningar! Trevligt radhus som låg naturskönt nära strandkanten och när vi tog en promenad i närområdet fck jag svårt att hänga med i Evas vitala tempo! Ifall inte Cadabra skulle bli aktuell ville jag gärna placera en annan hund här!
Slutligen kom Cadabras matte så långt i sin egen känslomässiga process att hon ville prata med Eva. Då började det att lossna lite, och det bestämdes ett förutsättningslöst möte några veckor senare. Cadabras matte ville träffa Eva flera gånger och hon valde själv att åka och hälsa på som en inskolning för Cadabra.
I mitten av juni träffades de för första gången, och Eva blev väldigt förtjust i Cadabra. Cadabras matte ville träffas tre gånger innan Cadabra ev skulle flytta, vid den fjärde träffen.
3 juli var den tredje träffen, och vi generalrepeterade inför nästa tillfälle då Cadabra skulle lämnas permanent, ifall alla prover vid seniorhundskontrollen såg bra ut dagen efter. Cadabras matte var orolig för hur Cadabra skulle må och känna när matte gick, så för att lugna henne på den punkten videofilmade jag Cadabra när de gick iväg en stund, för att komma tillbaka. Då fick matte se själv hur lugn och trygg Cadabra var i den situationen.
Seniorhundskontrollen gav ett positivt besked från veterinären. Det började att bli dags för att förbereda dagen då Cadabra skulle flytta någon vecka senare. 4 månader tog omplaceringen då det behövde ta det för att beslutet skulle förankras hos matte.
För hunden själv går omplaceringen och omställningen mycket smärtfritt. Nya matte hade inköpt ett DAP-halsband till Cadabra för ett ökat välbefinnande och när hon slutligen flyttade in på riktigt 10 juli var Cadabra en trygg och förnöjd hund som hade ett aktivt seniorhundsliv att se fram emot!
24 juli var jag och hälsade på igen, och Cadabra och nya matte Eva hade bondat väldigt fint genom alla gemensamma aktiviteter.
I närområdet finns det ett gäng med hundägare som regelbundet träffas i organiserad form för att aktivera sina hundar tillsammans, och Cadabra har snabbt flutit in i den gemenskapen. Hon får tillfälle att använda sin nos till att söka godis, balansera, hoppa upp på stenar, och hon tar egna initiativ.
Det var riktigt trevligt att få träffa Cadabra igen och se hennes utveckling och självförtroende! Eva har gott om tid för henne och Evas barnbarn är också delaktiga i vardagen och är glada för Cadabra.
Det spritter av livsglädje hos Cadabra och Eva är så stolt och glad över sin nya livskamrat. Eva var själv kluven ifall hon skulle välja en seniorhund eller köpa en valp, men de matchar varandra så bra, hon och Cadabra.
Att söka godis under promenaderna tillhör Cadabras vardag. Hon blir rikligt stimulerad!
Det är meningsfullt att omplacera glada sociala och pigga seniorhundar till vitala seniordamer! Cadabra har anpassat sig jättefint till sin nya tillvaro! Det är snart dags att träffa Cadabra igen!
I slutet av september får vi en bildhälsning från fina Cadabra:

"Hej!
Cadabra trivs och njuter av livet. Hon knyter an till matte och har hittat sina favoritplatser i huset. Varje morgon träffar hon sina hundkompisar i den nya flocken. Vi går en dryg timmes promenad utmed stranden och i skogen. Jag har henne lös. Hon gillar att forsa fram med de andra hundarna och gör ibland egna små utvikningar. Hon kommer på inkallning, så det är inga problem. Hon är pigg på att lära sig nya saker, särskilt om det vankas godbitar som belöning. Jag har anmält oss till en nybörjarkurs i rallylydnad. Den startar om en dryg vecka. Hur blev det med viltspåret? Är det fortfarande aktuellt? Jag är intresserad om vi kan hitta en tid.
Skickar ett par bilder. En med Cadabra och de andra hundarna och en där hon sitter hos mitt barnbarn Clara..
Hälsningar Eva och Cadabra."

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0